İl Özel İdaresi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Raşit Turan, köylerin gelir seviyesini artırmak ve köyden kente göçü azaltmak amacıyla başlattıkları organik çilek ekiminde büyük yol kat ettiklerini belirtti. Bir köy ile başlayan projenin şimdi 15 ilçe ve 80 köyde devam ettiğini belirten Turan, şunları söyledi:

"Köylülerimize proje kapsamında 2007 yılından bugüne kadar 9 milyon 500 bin adet çilek fidesi dağıttık. Şu anda 15 ilçede ve 80 köyde organik çilek üretimi devam ediyor. Yıllık 2 bin 500 ton organik çilek üretimi gerçekleştiriliyor. Köylülerimiz çilek üretimini modern bir şekilde damlama sulama sistemi ile gerçekleştiriyor. Üretilen organik çilekler Türkiye pazarının yanı sıra özel firmalar aracılığıyla İngiltere, Romanya, Ukrayna gibi ülkelere ihraç ediliyor." 

FİDELER 4'ÜNCÜ YILDA YENİLENİYOR

Çilek üretimindeki desteğin 1 dekarlık alana 4 bin fidye olarak gerçekleştiğini kaydeden Raşit Turan, ''Çiftçilerimiz bu ekimden yıllık 3 tona yakın ürün alıyor. Ortalama 6 bin lira gelir elde ediyor. Desteklemelerimiz çiftçilerimize 3 yılda bir yapılıyor. Çünkü dağıtılan çilek fideleri ilk yıl yüzde 40, ikinci yıl yüzde 100 ve üçüncü yıl ise yüzde 60 oranında ürün veriyor. 4'üncü yıl ise fideler yenileniyor" diye konuştu.  

Raşit Turan, projenin, haziran ayında Brezilya'nın Rio şehrinde yapılacak olan Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeşil Ekonomi Konferası'nda örnek proje olarak sunulmaya hak kazandığını sözlerine ekledi.



MKY(İA/COŞ)