Mardin'deki birliğinde vatani görevini yapan 20 yaşındaki Yaşar İnce, 1993 yılı eylül ayında terhisine 3 ay kala kalorifer kazanı patlaması sonucu yaşamını kaybetti. Piyade er Yaşar İnce'nin cenazesi memleketi Konya'da askeri  törenle  toprağa verildi. Olaydan iki ay sonra 24 kasım 1993'te aileye 70'inci Mekanize Tugay Komutanlığı'ndan Piyade Kıdemli Binbaşı Yavuz Doğutepe imzasıyla olayla ilgili soruşturmanın hiç bir şüpheye mahal bırakmayacak şekilde yapıldığı tazminatla ilgili işlemlerin başlatıldığına dair yazı gönderildi. Aynı yılın 30 Eylül tarihinde ise, nakdi tazminat alabilmeleri için varis dilekçesi, veraset ilamı, nüfus cüzdanı örneği gibi evraklar istendi.

Aradan bir yıl geçmesine rağmen iddiaya göre şehitlik tazminatının verilmemesi üzerine baba Ferit İnce, 70'inci Mekanize Tugay Komutanlığı'na dilekçe yazdı. Ancak, sonuç alamadı. Milli Savunma Bakanlığı'na dilekçe yazan Ferit İnce, oğluna şehitlik payesi verilmesi ve tazminatın ödenmesini istedi. Ama yine sonuç alamadı. İnce, ailesinin oğullarına 'Şehitlik payesi' verilmesi ve tazminat ödenmesi isteğiyle yazdığı dilekçeler, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ve buradan da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlığı'na gönderildi. Ancak Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlığı, iddiya göre anne Fatma İnce'ye gönderdiği yazıda yasa uyarınca 904 lira 920 kuruşluk harç pulu, 10 liralık da posta pulu alınmadan işlemlerin devam edemeyeceğini bildirdi. Baba Ferit İnce, oğluna şehitlik payesi verilmesi ve tazminat ödenmesi amacıyla başlaması gereken davayı pul parasını bulamadığı için açamadı.

Bu arada Ferit İnce bir çok kez Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı'na da yazı yazarak oğullarına şehitlik payesi verilmesi ve şehit ailelerine sağlanan yardımlardan yararlanma isteminde bulundu. Son olarak Genelkurmay Başkanlığı aileye Piyade Er Yaşar İnce'nin kalorifer kazanın patlaması sonucu vefat ettiği için Şehitlik Yönergesi kapsamı dışında değerlendirildiğinden şahadet belgesi tanzim edilemeyeceğini bildirdi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Bunun üzerine Ferit İnce, 2010 yılında Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'na oğlunun askerlik yaptığı dönemde görev yapan komutanlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Şikayet dilekçesinde oğluyla dönüşümlü olarak kazan yakmakla görevli er Mehmet A.'yı tanık gösteren İnce, "Tanık Mehmet A., gündüz kalorifer dairesi görevlisi olup, gece çalışan oğlumun yakıcı belgesi yokmuş. Oğlum öldükten sonra Mehmet A.'ya yakıcı belgesi verilmiş ve ölümünden öncesine tarih atılmış. Yine oğlumun ölümünden 1 ay öncesine bonservis düzenlenmiş ve gece görevlisi Yaşar İnce yazılmıştır. Yıllar sonra bile askeriyedeki ihmaller bir bir ortaya çıktığından, yıllardır alamadığım adaletin neticelendirilmesi için sayın savcılığınıza başvurmak zarureti hasıl olmuştur" dedi.

"KOVUŞTURMAYA YER YOK"

Konya  Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevsizlik kararı vermesi üzerine dosyaya Kara Kuvvetleri komutanlığı 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı baktı. O dönemde görev yapan askerlerin ve tanıkların ifadelerini dinleyen askeri savcılık tanıklardan Ömer D. ve Mehmet A.'nın beyanlarına göre memuriyet görevini ihmal veya resmi belgede sahtecilik suçlarının işlenmiş olma ihtimallerinin bulunduğu ama beyanlar dışında somut başka bir delil bulunmadığına dikkat çekti. Olayla ilgili zaman aşımının dolduğuna da vurgu yapan askeri savcılık olayla ilgili kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Bu kez de baba Ferit İnce oğlunun şehit sayılmama işleminin iptali için Milli Savunma Bakanlığı hakkında dava açtı. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3'üncü Daire Başkanlığı'nda görülen davada buhar kazanının işletilmesiyle görevli olan Yaşar İnce'nin kazanın vanalarını kapatmasına rağmen kazanın ateşini söndürmemesi nedeniyle buhar basıncının artmasına bağlı olarak kazanın patlaması sonucu vefat ettiği için şehitlik statüsünde olmadığı kararını verdi.

DAVALARI KAYBETTİ

Bu kararın ardından İnce ailesi oğullarının askerlik görevini ifa ederken hayatını kaybettiği gerekçesiyle vazife malulu olduğunun kabul edilerek şehit ailelerine sağlanan yardımlardan yararlandırılmaları talebiyle Sosyal Güvelik Kurumu'na açtıkları davayı da kaybetti.

HUKUK YOLLARI TIKANDI

19 yıldır oğlunun şehit sayılması için verdiği mücadele sonunda Türkiye'deki hukuki yolların tıkandığını belirten baba Ferit İnce, Avrupa İnsan hakları Mahkemesi'ne müracaat edeceğini söyledi. Oğlunu bu vatan için askere gönderdiğini ve bu kutsal görevde şehit olduğunu belirten Ferit İnce, "Ama devlet bize yıllarca destek olmadı. Acımızın taze olduğu günlerde sanki göz boyar gibi birkaç güzel vaadin haricinde hiçbir yetkili acımıza merhem olmadı. Yaptığımız mücadeleyi kaybettik. Ama bundan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğim" dedi.



MKY(İA/İD)