Kentteki ziyaretlerinin ardından CÜ İktisat Kulübü tarafından kampus içiundeki kültür merkezinde düzenlenen 'Küresel medeniyet krizi ve çıkış yolu' konulu konferansa katılan HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş batı medeniyetini eleştirerek modern batılı medeniyetlerin krize neden olduğunu belirtti. Krizlerin küresel anlamda bütün dünyayı etkilediğini belirten Kurtulmuş şöyle dedi:
"Bugün dünyada çok önemli krizlerle karşı karşıyayız. Dünyanın bir çok yerinde işgal ve savaşlar var. Ekonomik krizler var, siyasal krizler var. Ancak bu krizler sanıldığı gibi tek bir coğrafyayı, tek bir bölgeyi etkilememektedir. Dünyadaki krizler küreseldir. Küresel anlamda bütün dünyayı etkilemektedir. Bu krizlerin kaynağı son üç asırdır dünyada hakim olan modern batılı paradigmadır. Bir medeniyet, bir uygarlık krizidir, bir düşünce krizidir. Batı medeniyetinin ortaya koymuş olduğu bu medeniyet değerleri dünyada krize neden olmaktadır. Bu krizden modern batılı değerler içerisinde kalınarak çıkış yolu mümkün değirdir."
İnsanı merkeze koyan yeni bir bakış açısına, yeni bir medeniyete, yeni bir insanlık sesine ihtiyaç olduğunu belirten Kurtulmuş bu coğrafyanın merkezinin Türkiye olduğunu dile getirdi. Medeniyet denildiği zaman iki kavramın akla gelmesi gerektiğini belirten Kurtulmuş şöyle devam etti:
"Bunlardan biri tahayyüldür yani nasıl bir dünya hayal ettiğiniz, ikincisi ise tasavvurdur. Yani insanların hayal ettikleri dünyanın şekle bürünmesidir. Dolayısıyla medeniyet bu iki kavram üzerine oturur. Nasıl bir dünya hayal ediyorsun ve bunu nasıl şekillendiriyorsun. Bilim, sanat, edebiyet, insanların ufkunun genişlemesi insanlara bu iki şeyi kazandırıyor. Bu iki kavramın üzerinde insanlar herhangi bir medeniyeti inşaa ediyorlar ve ait oldukları medeniyeti geliştiriyorlar. Modern batı uygarlığının bakış açısında önemli şaşılıklar vardır. Onun için dünyada bugün işgaller ve savaşlar var. O nedenle bu şaşılığı görmek durumundayız. Her konuda insanı esas almalıyız. İnsanı öncelemeliyiz. İnsanı öncelemeyen hiçbir sistem yürümez." 
Numan Kurtulmuş konferansın ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.
 
HÖ(EA/AAA)