Köyceğiz Gölü’nde bugün saat 10.00’da başlaması planlanan Bahar Kupası Durgun Su Kano Yarışmaları, akredite krizi nedeniyle 1.5 geçikmeli start aldı. Rize bölgesinden gelen 13 takım ve 16 sporcunun akredite olmadığı gerekçesiyle yarışlara katılamayacağının bildirilmesi üzerine kulüp ve federasyon yönetecileri toplantı yaptı. Yaklaşık bir saat süren ve oldukça gergin geçtiği belirtilen toplantı sonunda sonuç değişmedi. Toplantıya katılmayan öfkeli sporcular, yarış sahasında antrenman yaptı. Bu nedenle yarışmanın startı engellendi. Yarış komitesi sporcuların pisti işgal ettiğini belirtip bölgeye Sahil Güvenlik ekiplerinin çağarılmasını istedi. Daha sonra yarışçılar pistin kenarındaki alana geçti ve start verildi.

MİLLİ TAKIM YENİDEN ŞEKİLLENECEK

Türkiye Kano Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Sami Mengütay, "Bu yarışlara 20 kulüpten, 150’ye yakın sporcunun katılmasını bekliyoruz. Yarışlar sonunda milli takımın yeniden şekillenmesi söz konusu olacak. Belirlenen bir olimpik kadro var, bu kadro devamlı antrenman sürecinde. Yarışlar sonucunda dereceleri iyi olan genç sporcular, milli takım kadrolarına girebilecek. Olimpik kadrodaki sporcuların performansı düşerse de kadrodan çıkacaklar" dedi.

MENGÜTAY: YÖNETMELİKLER UYGULANDI

Prof. Dr. Mengütay, gerginliğe de değindi. Prof. Dr. Sami Mengütay, "Yarışları belli kurallar çerçevesinde uyguluyoruz. Bu çerçevede bugün lisans geçerliliği olmayan sporcuların geldiği tespit edildi. Tertip ve Hakem Kurulu, yarışamayacaklarını belirtti. Buna itirazlar oldu ama talimat ve yönetmelikleri inceleselerdi, bu kriz yaşanmazdı. Kurallar çerçevesinde akredite olmayan sporcuların yarışlara katılmayacağı açık olarak belirtilmişti" diye konuştu.

ANTRENÖR: RİZELİ KANOCULAR DAHA İYİ

Yarışlara alınmayan Rizeli Kano Antrenörü Adnan İlhan, yarışlara il bazında karma olarak katıldıklarını dile getirdi. İlhan, "2012 yılında Kano Federasyonu’nun yaptığı akreditasyon talimatı gereğince, kulüplerin akredite edilmemesi nedeniyle, yine yarışma yönetmeliğinin bir maddesine dayanılarak ki o maddede, bölgeler il karması altında yarışabilecekleri beyan ediliyordu, o maddeye dayanarak buraya geldik ancak yarışlara alınmadık. Sebep, gelen sporcuların il karması olmasına rağmen kulüplerden lisans çıkartması olarak gösterildi. Oysa Rize bölgesi bugün akredite edilen 45 kulübün en az 40 tanesinden çok daha iyi durumda" dedi.

ZARARI KİM KARŞILAYACAK?

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Tuzla Deniz Yıldızı Spor Kulübü Başkanı Dr. Mustafa Yılmaz, "Bizim yarışa katılmamızda sorun yok fakat yarışlara katılamayan bir çok kulüp var. Bunların zararını kim karşılayacak. Bu yıl içinde federasyon seçimleri var. Yarışlara katılamayan kulüpler seçimde oy kullanamacak. Ben federasyonun kendine yakın olan kulüplerin seçimlere girmeleri, kendilerine muhalif olan kulüplerin de bu seçimlere katılmayıp, oy kullanmaması için koyduğu bir kural olarak düşünüyorum" ifadelerini kullandı.