Manisa'da 3 cesur girişimci kız kardeşin hikayesi 44 yıllık taksici babaları Hasan Hayta'nın (57) KOAH hastalığına yakalanıp eve kapanmasıyla başladı. Babalarının neredeyse yarım asır emek verdiği mesleği bırakmak zorunda kalmasına içerleyen kız kardeşler güzellik uzmanı İlknur Göktaş (33), özel bir şirkette personel şefi Gözde Bilir (28) ve makine teknikeri Türkan Hayta (25) harekete geçti. Kardeşler önce babalarının yüzde 50 ortağı olduğu taksi durağından ayrıldı. Ardından isimlerinin baş harflerinden esinlenerek İGT Taksi ve Taşımacılık Ltd. Şti. adıyla bir şirket kuran kız kardeşler, Utku Mahallesi İzmir caddesi’nde ilk etapta 2 taksi ve 6 servis aracıyla Manisalılara 7/24 hizmet vermeye başladı.

AMAÇ, OSB'DE DURAK

Geçen Ekim ayından bu yana, başta yakındaki Manisa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olmak üzere, civara taksi ve özel servis hizmeti sunan kız kardeşler, şimdiden kentin en gözde işletmecileri oldu. Babalarının da büyük desteğini alan kardeşler, gelecek günlerde araçları çoğaltarak Manisa OSB'de, klasik anlamda bir taksi durağı kurmayı amaçladıklarını söyledi. Kardeşler, "Babamızdan devraldığımız bayrağı en ileriye taşıyıp ekmeğimizi bu meslekten kazanmak istiyoruz" dedi.

EN KÜÇÜĞÜ DİREKSİYONA DA GEÇİYOR 

Kardeşlerin en küçüğü olan makine teknikeri Türkan Hayta, evli ve birer çocuk sahibi ablalarından farklı olarak zaman zaman şoför koltuğuna oturup servise çıkarak Manisalıları hem şaşırttı hem tebessüm ettirdi. Manisa'nın ilk kadın taksicisi Türkan Hayta, direksiyondaki iddiasını "Erkeklerden daha iyiyim" diye açıklarken, babasının mesleğini gururla sürdürdüğünü söyledi. Dikkatli araç kullanmasının yanı sıra güleryüzü ve kadın oluşu nedeniyle müşterilerin özellikle kendisini tercih ettiğini söyleyen Hayta, "Bazen beni şoför koltuğunda görenler çok şaşırıyor. Ama sonradan alışıyorlar" dedi.

'TURKUAZ DEVRİM'

Manisa'nın ilk kadın taksi durağı işletmecisi ve taksi şoförü olan kızkardeşlerin bazı uygulamaları kadın inceliğini gözler önüne serdi. İGT Taşımacılık'ta görev alan şoförler için turkuaz rengi kravat ve tek tip özel kıyafetler hazırlatıldı. Kendilerine de tek tip kıyafetin turkuaz fularlı olanından diktiren kız kardeşler, şıklık ve temizlikteki iddialarını da ortaya koydu. Komşu esnaf uygulamayı 'turkuaz devrim' diye nitelendirdi.

CHP’LİLERDEN ZİYARET

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve partili kadınlar, taksici kardeşlerin ofisine giderek ziyaret etti. Özgür Özel, "Taksicilik zor bir meslek. hele ki bir bayanın yapması daha da zordur. Ama bu üç kız kardeşin işlerini bırakıp baba mesleklerine atılması beni şaşırttı ve sevindirdi. Kız kardeşler hem patron hem çalışan. Bize sadece destek vermek düşer" dedi.



EK(İÖ/COŞ)