Diyarbakır'da 28 Mart 2006 günü bölgede düzenlenen operasyonlarda öldürülen 14 PKK'lıdan Bülent Tanışık, Muzaffer Pehlivan, Fatih Çetin ve Mahmut Güler'in cenazelerinin defnedilmesi sonrasında çıkan olaylarda, başına gaz fişeği isabet eden Mahsun Mızrak yaşamını yitirdi. Mızrak'ın ölümüyle ilgili 3 polis memurunun yargılandığı davaya devam edildi. Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, tutuksuz yargılanan polis memurları H.A., N.Ö. ve B.Ö. katılmadı.

FİŞEK DEĞİŞTİRİLMİŞ

Duruşmada söz alan Mızrak ailesinin avukatı Barış Yavuz, önceki olayla ilgili adli emanette bulunan ve sanıklar tarafından kullanıldığı bildirilen 3 bombaatar ve mermi çekirdeğinin daha önce mahkemeye getirildiğini belirterek, "Emanetteki dosyanın en önemli delilinin değiştirildiğini gördük. Maktulün kafatasından çıkarılan bombaatar mermisi yerine ev tüfeği fişeği bırakılmış. Bizce sanıklar bu delili değiştirdi. Mahkeme bu önemli delili bulmalı" dedi.

MAHKEME 'SUÇ DUYURUSU' KARARI ALDI

Avukat Barış Yavuz'un talebi üzerine mahkeme adli emanette bulunan silah mühimmatı ile otopsi tutanağındaki bilgileri inceledi. İncelemeyi kayıt altına alan mahkeme, otopsi sırasında Mahsun Mızrak'ın kafatasından çıkarılan gaz fişeğinin, mahkemeye gönderilen fişek kartuşundan farklı olduğunu tespit etti. Mahkeme Başkanı olayı tutanaklara şöyle geçirdi:

"Otopsi sırasında maktulün kafatasından çıkartıldığı anlaşılan, otopsi tutanağında özellikleri yazılı bulunan ve emanete alınan mermi çekirdeği ile mahkememize gönderilen fişek kartuşunun tamamen farklı nitelikte maddeler olduğu anlaşıldığından, otopside ele geçirilen mermi çekirdeğinin nasıl, ne şekilde ve kim tarafından değiştirildiğinin araştırılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması."

JANDARMA KRİMİNAL RAPORU

Fişek kartuşlarının değiştirilmesi ile ilgili suç duyurusunda bulunan Mahkeme Başkanı, Van Jandarma Kriminal Laboratuvarı'na gönderilen, adli emanette bulunan ve sanıkların olaylar esnasında kullandığı iddia edilen 3 bombaatar silah ve bir adet fişekle ilgili balistik incelemenin yapıldığını ve raporun mahkemeye gönderildiğini açıkladı. Van'da yapılan inceleme sonucu hazırlanan raporda, uç kısmı gövdesinden ayrılmış iki parça halindeki siyah renkli fişeğin, 12 kalibre av tüfeği mühimmatı olduğu belirtilerek şöyle denilydi:

"Mühimmat parçasının, tetkik konusu 40 mm çapındaki bombaatar silahlarıyla çap farkı nedeniyle atılması mümkün değildir. Olayda kullanıldığı iddia edilen silahlar ile mukayese atışlarında kullanılmak üzere aynı özellikteki bombaatar mühimmatı ve suç konusu atılmış bombaatar mühimmatının laboratuvarımıza gönderilmesi durumunda, incelemeye elverişli karakteristik izlerden makroskopta yapılacak karşılaştırma neticesinde, suç konusu atılmış bomba atar mühimmatının şüpheli silahlardan atılıp atılmadığının tespitinin yapılabileceğini arz ederim."

AVUKAT YAVUZ: POLİSLER TUTUKLANSIN

Ailenin avukatı Barış Yavuz, Van Jandarma Kriminal Laboratuvar Amirliği'nin raporunun, emanetteki delilin değiştirildiğini doğruladığını ileri sürerek, tutuksuz yargılanan 3 polis memuru hakkında tutuklama kararı çıkarılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunun sonucunun beklenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.



FB(GG/COŞ)