Türk Tabipleri Birliği'nden yapılan açıklamada, kene ısırmalarına bağlı olarak ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi enfeksiyonunun, can almaya devam ettiği, bu yıl içinde hayatını kaybedenlerin sayısının 20'ye yaklaştığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

'' Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafyada son yıllarda giderek artan sıklıkta görülmekte ve can almaya devam etmektedir. KKKA’ne bağlı ülkemizde ilk ölüm 2002 yılında görülmüştür. 2002 yılından bugüne kadar 7000’i aşkın olgu ve 400’ü aşkın ölüm saptanmıştır. Bu yıl ise henüz sezonun başında iken bugün itibariyle görülen olgu sayısı 200’ü aşmış olup, maalesef  20’ye yakın hastamız da hayatını kaybetmiştir. Türk Tabipleri Birliği’nin 2010 yılında yayımladığı Kırım Kongo Kanmalı Ateşi Bilimsel Değerlendirme Raporu’nda da belirtildiği gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadele için bütüncül bir bakış açısı ve farklı sektörlerin işbirliği gerekmektedir. Korunma, erken tanı ve tedavinin zamanında başlanması ile KKKA’den ölüm 'kader' olmaktan çıkacaktır.''

Açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin bu yıl geçen yıla göre 2 kat daha fazla görüldüğü ve Sağlık Bakanlığı'nın tedbir alması istenerek ''Önceki yıllarda Türkiye’de görülen olgular için ölüm oranı % 5 olarak bildirilmekte iken bu yıl erken dönem verilerine göre ölüm oranı %10’dur. KKKA’nin coğrafi olarak da hızla yayılmakta olduğu ülkemizde hekimlerin KKKA olan olgulara yaklaşım ve tedavilerinin bilimsel veriler ışığında uygulanması konusunda Sağlık Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz'' denildi.


VD(OE)