Gülseli ÖZDEMİR- Ahmet YILDIRIM/İSTANBUL, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 12 Eylül Davası ile ilgili, “Genel başkanımız tutuklandı. Mal varlıklarımıza el kondu. Pek çok insan mağdur oldu. Partimiz kapatıldı. Dolayısıyla bizde mağdur sıfatıyla taraf olacağız" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bab-ı Ali Toplantısı'na katılmak üzere Mövenpick Otel'e geldiği sırada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, "Bugün Sayın Başbakan grup toplantısında, 'CHP, 12 Eylül darbesi yargılanamaz demişti, şimdi açılan davaya niye müdahil oldu' dedi. Ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki soruya, "12 Eylül davasına müdahil olmak bizim hakkımız. Başbakanın bundan rahatsızlık duymasını doğrusunu isterseniz anlayamadım. Biz 12 Eylül'de mağdur olan bir siyasal partiyiz. Genel başkanımız tutuklandı. Mal varlıklarımıza el kondu. Pek çok insan mağdur oldu. Partimiz kapatıldı. Dolayısıyla bizde mağdur sıfatıyla taraf olacağız" diye yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, "12 Eylül davasında sağlıklı bir yargılanma olması ve hiçbir kuşku duyulmaması için bir önerge vermiştik. Önergede yargılanmasını istemiştik. AKP o önergeyi reddetmişti. Gerekçemiz buydu. Şimdi ben başbakana sorayım; Bizim o gerekçemizi niye reddettiniz? Çıksın bir yanıtını versin bakalım" dedi.

Kılıçdaroğlu Başbakan Erdoğan'ın "Cumhuriyet Halk Partisi Sivas olaylarının suç ortağıdır" açıklamasına ise "Ben sayın başbakan için cahil demiştim. Galiba biraz daha ötesini söylemek gerekiyor. Sivas davasının avukatlığını yapanlar şimdi hangi siyasi partide milletvekilliği yapıyor. Suç ortağı kim? Dönüp kendisine bakarsa suç ortaklarını orada görecek" şeklinde yanıt verdi.

GECİKMİŞ BİR AÇIKLAMA


Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yargıyla ilgili sözlerinin sorulması üzerine "Sayın Kılıç'ın açıklamaları gecikmiş bir açıklama olarak değerlendirmiştim. Yargının kuşatılmasına karşı çıkacağını söylüyor. Demek ki yargı kuşatılmış. Sorum şu; ‘Yargı kuşatılırken neredeydi acaba yargıçlarımız?’ Asıl tepkiyi o zaman vermeleri gerekirdi. Ama her şeye karşı gecikmişte olma yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı için görüş bildirdikleri için teşekkür ediyorum. En azından bizim savunduğumuz noktaya geldikleri için. Oysa bu tepkinin daha önce ‘Yargı işi halloldu" diye kitap yazan yargıcın kitabının yayınlanmasından sonra söylemesi gerekiyordu" açıklamalarını yaptı. Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Bir insan bu kadar kısa sürede nasıl çark eder anlamak mümkün değil. Dün gazeteleri alıp kendi grup toplantısında göstermedi mi? Üstelik 1940'ların gazetesi. Şimdi beni gazete kupürü üzerinden niye suçluyorsun diyor. Ya insan bu kadar kısa sürede çark etmez. 24 saat bile geçmedi. 12 saat bile geçmedi".


GÖ AY (ÖA)