Bir zamanlar evlerin başköşelerini süsleyen ancak zamanla unutulmaya yüz tutan ipek kozası tasarımları, Alanya Belediyesi'nin 'İpek Eller' projesiyle yeniden hayat buldu. Alanya Belediyesi'nin 'İpek Eller Atölyesi'nde başlattığı kursa katılan 25 kadın, ipek kozasından pano, tepsi, vazo, gelin tacı, gelin duvağı, peçetelik ve yaka çiçeği yapmasını öğrendi. Bölgede ipek böcekçiliğinin gelişmesi amacıyla kurulan 'İpek Eller Atölyesi'nde açılan 'Koza Çiçeği Kursu'na katılan kursiyerlerin tamamı ev kadınlarından oluşuyor. Alanyalı 25 kadın kursiyer, kendileri için yeni bir iş kolu oluşturması da planlanan kurs kapsamında ilk etapta pano, tepsi, vazo, gelin tacı, gelin duvağı, peçetelik ve yaka çiçeği yapmasını öğrendi.

50 YIL BOZULMADAN DURUYOR

Alanya Belediyesi Koza Çiçeği Kursu Eğitmeni Ayşe Gümüş, bu kursun kaybolmakta olan koza çiçeği kültürünün yeniden canlandırılması amacıyla Alanyalı ev kadınlarına yönelik başlatıldığını söyledi. Kursiyerlerin ilk olarak kozanın tanımını, daha sonra temizliği ve kesimini öğrendiklerini belirten Gümüş, "Böceği çıkarılan kozalara istediğimiz gibi şekil veriyoruz. Kursiyerlerin bir ürünü ortaya çıkarırken kendi zevkini de katmasını sağlıyoruz" dedi.

Gümüş, koza çiçeğinin her alanda kullanıldığını dile getirdi. Gümüş, "Yapma çiçeğin belli bir süre sonra bozuluyor. Koza çiçeğinin 50 yıl ömrü olduğuna şahidim. Koza çiçeği rengi bozulmadan yıllarca doğal haliyle vitrinde duruyor. Şu anda bu sanat ile uğraşan çok az insan var ama bu güzel sanatı yaşatacağız" diye konuştu.