Tarihi Vezir Hanı’nda bulunan iş yerinde 32 yıldır baba mesleği olan kasketçilik yapan 55 yaşındaki Mustafa Filizman, köylü kasketinin yakın zamanda tarihe karışacağını iddia etti. Kasket kullanan köylülerin sayısının gün geçtikçe azaldığını ifade eden Filizman, özellikle yeni nesilin babalarının kullandığı kasketlere ilgi göstermediklerini kaydetti. Filizman, “Eskiden 8 köşe diye tabir ettiğimiz köylü kasketleri kapış kapış giderdi. Ama son zamanlarda satamaz olduk. Bu yüzden üretimi azalttık. Gelip, köylü kasket var mı? diye soranlar ise genellikle köylerde yaşayan ve alışkanlıklarından vazgeçemeyen yaşlı vatandaşlarımız. Özetle son nesil köylüye hizmet ediyoruz diyebiliriz. Çünkü yeni nesil köylüler, kasket kullanmıyor” dedi.

KÖYLÜ KASKETİ UNUTTU AMA İNGİLİZ TURİST UNUTMADI

Dükkanının Tarihi Vezir Hanı’nda bulunması nedeniyle turistlerin de kendilerine yoğun ilgi gösterdiğini dile getiren Filizman, bu sayede İngilizce öğrendiğini de belirtti. Eylül ayında Vezir Hanı’nı ziyaret eden bir İngiliz turiste kasket sattığını dile getiren Filizman, ancak turistin havaalanında aldığı kasketi kaybettiğini ve kendisinden mektupla yeni bir kasket istediğini anlattı. Filizman, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz Eylül ayında Grant Elitt, eşi Suzan birlikte dükkanıma geldi önce fotoğraflarımı çekti. Ardından ben de İngilizce bildiğim için bir süre sohbet ettik ve beğendiği bir kasketi satın aldı. Bana çektiği fotoğrafları göndereceğini belirterek, mail adresimi de aldı. Daha sonra akşam evden bilgisayarımda bir mail gördüm. Mailde benden aldığı ve çok beğendiği kasketi, Londra’daki havaalanında kaybettiğini yazıyordu. Ve ölçülerini de yazıp, yeni bir kasket istediğini belirtiyordu. Ben kendisine yeni bir kasket yaparken aynı turist bana bir de mektup göndermişti. Mektubunda da durumu belirtmiş ve içine de 20 Türk Lirası koymuştu. Bunun üzerine aldığı kasketin aynısını yaptım ve adresine gönderdim. Yılbaşında da hem benim yeni yılımı kutlayan hem de teşekkür eden bir kart daha gönderdi. Yani bir kasketle aramızda dostluk başladı.”



CZ(OE/AAA)