Bakanlar Kurulu kararı ile birinci öğretim ve Açık Öğretim harç ücretleri kaldırılmıştı. Öğrenci Kollektifleri’nin öncülüğünde sosyal paylaşım siteleri üzerinde bir araya gelen aralarında veli ve öğretim üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 200 kişilik grup, 16.00 sıralarında Beşiktaş Meydanı’nda bir toplandı. Grup, 'İkinci öğretim harçları da kaldırılsın. Harçlara hayır', 'AKP’nin harcı üniversitemizde tutmaz', 'AKP’nin harcında adalet yoktur' yazılı pankart ve dövizler taşıdı. Grup daha sonra 'Eğitim haktır satılamaz', 'Harçlar 1 lira, her akşam makarna', 'AKP harcında adalet yok', 'Parasız eğitim istiyoruz' şeklinde sloganlar atarak İskele Meydanı’na yürüdü.

SOKAKLAR EĞİTİMİ PARASIZ YAPACAKTIR

Burada grup adına basın açıklamasını Utku Çaybaş okudu. Başbakan’ın, 'İkinci öğretim harçlarını kaldırmıyoruz çünkü buradan 350-400 milyon gelirimiz var' dediğini hatırlatan Çaybaş, “Başbakan’ın bu son yaptığı açıklama; her şeyden önce üniversiteye olan bakışını da net bir şekilde göstermiştir. Başbakan üniversiteleri para kazandığı bir gelir kapısı üniversitelileri ise müşteri olarak görmektedir. Ancak Başbakan ne kadar görmezden gelmeye çalışsa da üniversitelilerin tepkisinden hiçbir şekilde kaçamayacaktır. Türkiye’nin dört bir yanında ‘parasız eğitim’ yalanının hesabını soracaktır. Üniversiteliler 1'nci Öğretim harçları nasıl kaldırıldıysa aynı şekilde yine sokaklarda eğitimi gerçekten parasız yapacaktır” dedi.

TAMAMEN KALKMASI İÇİN YASA GEREKLİ

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Eş Başkanı Esen Arslandoğan, “Üniversiteler bilimsel eğitimin üretildiği yerlerdir. Bugün burada aslında birinci öğretimde de harçlar kalkmadı. AKP 10 yıldır yaptığı sadakayı biraz daha genişleterek öğrencinin harçlarını bu senelik bakanlar kurulu kararı ile kaldırmıştır. Harçların tamamen kaldırılması için yasa gerekli. O yüzden kimse harçların kaldırıldığından söz edemez. Öğrencilere verilen sus payıdır. AKP bunu da oy kaygısı ile yapmıştır. Bu mücadeleyi eskiden beri yürütmekteyiz ve bundan sonrada sizlerle sürdüreceğiz” dedi.

TUTUKLU ÖĞRENCİLERE SELAM

 Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Karlı, 1'nci öğretimde kaldırılan harçların ufak bir adım olsa da öğrencilerin kararlı muhalefeti sonucu elde edildiğini söyledi. Ak Parti'nin öğrencilere harç paralarının kaldırılmasını bir lütuf gibi sunduğunu belirten Karlı, “Sizin hak mücadelenizi küçümsemek ve anlamsızlaştırmak istiyorlar. Ama bu talep gündemde kalsın diye çok öğrencinin canı yandı. Son 2 senede 10 bin öğrenci hakkında disiplin soruşturmaları açıldı. Muhalif hareketlere dahil olduğu için yüzlerce öğrenci tutuklandı. Buradan tutuklu öğrencilere de selam gönderiyorum. Bülent Arınç 2'nci öğretimdeki öğrencileri için ‘yasa çıkarılması lazım’ diyor. Hukukçu olarak size açıkça şunu söylüyorum bu sözler lafı güzaftır, saçmalıktır. Kanun değiştirmeden de yapılır” diye konuştu.

Söz alan öğrenci velisi Hamide Arvazlı ise “Adında Adalet ve Kalkınma olan bir parti yalan söylüyor. Bir gecede kendileri için yasa çıkaranlar bu çocuklar içinde yasa çıkarabilirler. İkinci öğretimde okuyan çocukların hepsi dar gelirli aile çocukları bunu unutmasınlar” dedi. Eylem, öğrenciler tarafından gerçekleştirilen forum ve mini tiyatro gösterilerinin ardından son buldu.

 

TY (RT)