Dünya Sulak Alanlar Günü nedeniyle Karasu ve Aralık sazlıklarında, Kafkas Üniversitesi Kuş Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Iğdır Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü'nün katkılarıyla yapılan sayımda nesli tükenmekte olan angıtlara rastlanması sevinç yarattı. Türkiye'nin Kuzey Doğusu'nda bulunan göl ve göletlerin kış mevsiminin sert geçmesinden dolayı donduğunu hattırlatan Uzman Biyolog Sedat İnak, bu yüzden beslenme, barınma sorunu yaşayan kuşlar için Karasu ile Aralık sazlıklarının önemli bir merkez haline geldiğini söyledi. 

TÜRLERİN KORUNMASI AMACIYLA ORTAK ÇALIŞMA

Kış ortası sukuşu türü sayımlarının şubat ayında yapıldığını kaydeden Sedat İnak, şöyle konuştu:

"Önemli kuş alanlarının düzenli olarak izlenmesi ve nesli tehlike altıdaki kuş türlerinin korunması amacıyla, Türkiye'deki bazı kurum ve kuruluşlar kuş gözlem topluluklarıyla birlikte ortak çalışma yürütmektedir. Kuzey Doğa Derneği, Kafkas üniversitesi Kuş Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Iğdır Orman ve Su işleri il Müdürlüğünün katkılarıyla Karasu, Aralık sazlık alanında 32 türden bin 359 sukuşunu kayıt altına aldık. Sakarmeke, Kuçuk Batağan, Angıt ve Çamurcun alanda en çok gözlemlediğimiz türler. Angıt gibi türlerin sulak alanlarımızda bulunması bu alanları daha da önemli kılmaktadır." 

'BAHRİ' DOĞAYA BIRAKILDI

Öte yandan, bir hafta önce bir vatandaş tarafından bulunan ender sukuşu türlerinden 'bahri', götürüldüğü Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı Koruma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Uzlu ve Veteriner Hekim Ayşegül Karaahmetoğlu tarafından tedavi edildi. Kars'taki dere ve göl sularının yüzeyinin donması nedeniyle kuşu Iğdır'a getirdiklerini belirten Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Uzlu, "Kuşun yarası yoktu. Sadece bitkin düşmüştü. Biz de sıcak bir ortamda ellerimizle besledik. Sağlık durumu iyi olduğu için, tekrar doğaya bırakmak üzere Iğdır'a getirdik" diye konuştu.

SD(KS/COŞ)