Marmara depreminin ardından Gölcük'te işyerleri yıkılanlar için ilçe merkezine uzak bir nokta olan Şirinköy'de yaptırılan ve esnaf tarafından da burada iş yapılmasının mümkün olmadığı gerekçesiyle teslim alınmayan 3'er katlı kalıcı işyerleri, kısa bir süreye kadar evsizlerin, alkoliklerin barınağı oldu. İç tesisatları yağmalanan, camları kırılan ve bazı dükkanları yakılan işyerleri ile ilgili bugüne kadar yasal engeller nedeniyle bir şey yapılamazken, buradaki kira fiyatları düşük olunca, fason iş yapan İstanbullu bazı tekstil firmaları bu dükkanları kiralamaya başladı.

KİRA FİYATLARI ÇOK UYGUN

Kaderine terk edilen kalıcı işyerlerinde istihdam sağlayarak üretim gerçekleştirdiklerini söyleyen 'Aras Moda Tekstil' sahibi Ercan Aras, "İstanbul'da yıllardır tekstil üretim yapıyorduk. Kira fiyatları çok yüksek olduğu için dayanacak gücümüz kalmamıştı" diyerek şölyle devam etti:

"Bir yakınımız aracılığıyla Gölcük'teki kalıcı işyerlerine ulaştık. Biz geldiğimizde kalıcı işyerlerinin tamamı boştu ve kaderine terk edilmişti. Canlandırmak için elimizden gelen her türlü imkanı seferber ettik. Bizim gibi esnaf buraya geldiği sürece kısa süre içersinde bu iş merkezleri hareketlenir. Ayrıca biz şu anda 30 kişiyle üretim yapıyoruz. Çalışacak personel bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Yaklaşık 100 personel daha bulabilirsek iş merkezinde daha da büyüyeceğiz. Diğer tekstil firmaları da bu işyerleriyle ilgilenmeye başladı." 

Kalıcı işyerlerinde halı yıkama işi yapan Mehmet Dönmez ise, Marmara depremi sonrasında o günkü koşullara uygun olmayan alan seçilerek kalıcı işyerlerinin yapıldığını söyledi. İlçeye uzak olduğu için kalıcı işyerlerinin ilgi görmediğini söyleyen Mehmet Dönmez, Marmara depreminde Yüzbaşılar semtindeki yıkılan bir apartmanın enkazından çıktıklarını belirterek, "Depremin izlerini silmek bizim için çok zor oldu. Depremden önce kuyumculuk yaparak hayatımızı geçindiriyorduk. Daha sonra iflas ettik ve halı yıkama işine girdim. Kalıcı işyerlerinde esnaf sayısı her geçen gün artıyor. Bu iş merkezlerinde üretim oluduğu sürece atıl durumdan kurtulur. Şu anda İstanbullu tekstil firmalarının ilgi gösterdiği alanlara dönüştü" dedi.



EA(MB/AAA)