Türkiye'de bu yıl ilk kez düzenlenen sınava, öğretim kurumlarından, yüksek öğretim programlarından veya ÖMSS'nin yapıldığı yıl itibari ile mezun olabilecek olan engelli adaylar katıldı. Sınav başvuruları her ilde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından alındı. Sınava engelli vatandaşların ulaşabilirliğinin sağlanması adına her ilde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının imkanları kullanılarak engellilerin sınav yerlerine ulaşmaları sağlandı. Sınav esnasında engelli vatandaşlara gerekli yardımları yapmak üzere refakatçi personel görev yaptı.


EVLERİNDEN ALINIP SINAVA GETİRİLDİLER


Sınav öncesinde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nail Abdulgazi Alataş,  "60 bin 346 tane adayımız bugün sınava giriyorlar. Her özür grubuna göre ayırdık biz sınava girecek olanları; zihinsel, bedensel, işitme yada duyma, ortopedik her özürlü kendi talebine göre bir sınava giriyor, sınav salonlarını ona göre ÖSYM ayarladi. Özellikle tekerlekli sandalye ile gelmek durumda olan özürlüler tek tek evlerinden alındı, buraya getirildi. Bu tabiiki çok büyük bir çaba 60 bin özürlünün 7 bin 144'ü İstanbul'da giriyor ve 91 merkezde giriyor. Şu anda Türkiye'de 970 merkezde sınav yapılıyor " dedi.


Sınavın dünyada bir ilk olduğunu belirten Alataş, " Bunun ilk olmasından dolayı aslında bizler de heyecanlıyız. Herhangi bir aksilik ve sorun çıkmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Gerek ÖSYM olsun gerek diğer kamu kurumları olsun gerçekten hepsi çok büyük destek verdi bu sınava, bu sınavın kazasız belasız olması için herkes elinden geleni yaptı. Şu ana kadar herhangi  bir sorun iletilmedi bizlere, Umarız 'bu böyle de gün boyu sürecektir' diye bekliyoruz" diye konuştu.


SINAVSIZ ALINSIN TALEBİ


Sınava giren engellilerin okul bahçesinde bekleyen yakınları sınavın ağır olduğundan yakınarak, çocuklarının sınavsız işe alınmalarını talep etti.


YK (MK) (FOTOĞRAF)