Konya, Aksaray, Karaman, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir illerinin elektrik dağıtımını yapan MEDAŞ için kurulan santral, 200 kilovat gücünde. MEDAŞ tesisleri bahçesindeki 3 bin 500 metrekarelik alana kurulan güneş enerjisi santralinin 350 bin Euro'ya mal olduğunu kaydeden, santralin kurulumunu sağlayan IBC Solar Genel Müdürü Hayri Bali, santrali iki ay gibi kısa bir sürede kurduklarını söyledi.

Bali, güneş enerjisinin ham maddesinin bedava olduğunu vurguladı. Bali, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Araştırmalarımız sonucunda Konya'nın Avrupa’daki birçok bölgeye kıyasla daha fazla güneş alan ve kusursuz ışıma değerleri sunan bir bölge olduğunu belirledik. Aynı zamanda, örnek uygulamalara imza atmak isteyen MEDAŞ'ın doğayla barışık, temiz ve çevreci enerji üretimine verdiği önemi de dikkate aldık. Güneş enerjisi ham maddesi bedava ve bakımı çok kolay enerji üretme şekli. Bizim için en önemlisi, çevreye hiç bir etkisi olmaması ve 25 yıl enerji üreteceğine garanti veriyoruz. Bu santral Türkiye'de kurulabilecek daha büyük tesislere örnek olabilecek düzeydedir ve ilk resmi santraldir.'' 

'ÖRNEK OLMAK İÇİN KURDUK'

MEDAŞ Genel Müdürü Önder Kazazoğlu ise elektrik dağıtım şirketi olarak Türkiye'ye örnek olmak için güneş enerjisi santrali kurduklarını ifade etti. Kazazoğlu, "Bu tesis büyük bir tesis değil, ancak biz MEDAŞ olarak böyle bir tesisle yeni bir çığır açıp, bu tür tesislerin de yapılması gerektiğini vatandaşa örnek olmak istedik. Bu tesisimiz, yaygınlaştırma çabasının bir göstergesidir. Kurulan santral bizim kendi tesis binamızın elektrik enerjisini karşılayacak" dedi. 



HD(İA/BT)