Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılan fuara getirilen Karşıyaka Belediyesi Gezici Deprem Eğitim Simülatörü, vatandaşların deprem konusunda tecrübe edinmelerini sağlıyor. Simülatörle ziyaretçiler 5.9 büyüklüğündeki deprem anını hissediyor.

Amaçlarının halkın deprem bilincini arttırmak olduğunu vurgulayan Karşıyaka Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi Üyesi Burçin Sağsoy, vatandaşların algısını ve önlem alma ihtiyacını sürekli canlı tutmayı istediklerini kaydetti. Projenin büyük ilgi gördüğünü ifade eden Sağsoy, "Simülatöre çıkmakta başta endişe ediyorlar ama tamamen güvenli. Tüm sabitleme çalışmaları yapılmış. Zarar görmeyeceklerini anladıklarında onlar da bizimle birlikte deniyorlar" dedi.

Deprem gerçeğinin unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Sağsoy, "Deprem yaşanacak ama alacağımız önlemlerle yaşam şansımızı artırabiliriz. Tabii ki güvenlik en başta olması gereken unsur. Biz de bireysel çabalarımızla gerekli önlemleri alabiliriz. Deprem çantası, eşyaları sabitleme çalışmaları gibi çok düşük maliyetli çalışmalarla yaşam şansımızı arttırabiliriz. Kocaeli depremindeki yaralanmaların, ölümlerin birçoğu ev eşyalarının sabitlenmemesinden kaynaklandı. Çok düşük maliyetlerle sabitleme çalışmaları gerçekleşebilir. Vatandaşlar, camlara film çektirebilirler ya da kalın perdelerle kaplayabilirler. Deprem esnasında cam içeri doğru patlar ve 3 metre kadar fırlatabilir. Bunların dışında deprem çantası bulundurmamız gerekiyor. Yatağımızın yanında kapalı bir terlik ya da ayakkabı bulundurmalıyız. Deprem çantası içinde kişi başı 4 litre su, kalorisi yükse kuru gıda, el feneri, pilli radyo, yedek pil, ilk yardım seti, düzenli olarak kullanılan ilaçlar varsa bunların bulunması gerekir" diye konuştu.



ST,FK(FK/CK)