Kentte her kurum Ramazan nedeniyle hazırlık yaparken, Amasya Belediyesi Kültür Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Belediye Bandosu da iftar öncesi konser hazırlıklarını tamamladı.

Belediye Bando ekibi, her yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da iftar öncesi enstrümanları alıp, Harşena Dağı'nda bulunan Amasya Kalesi'ne çıkıyor ve konsere başlıyor. kentin her tarafından duyulan konserlerini veriyor. İftardan 1 saat önce başlayan konser, Amasyalılar kadar kente gelen yerli ve yabancı konuklar tarafından da ilgi görüyor. Kent halkı da konserin başlamasıyla birlikte iftarın yaklaştığını anlayıp, hazırlıklarını yapıyor.

Bando Şefi Osman Kiraz, 7 kişiden oluşan ekip olarak iftar öncesi konser geleneğini sürdürdüklerini belirterek, "Bu iş bizi yormuyor aksine yıllardır sürdürülen geleneği devam ettirebildiğimiz için tüm yorgunluğumuzu alıyor" diye konuştu. Önceki yıllarda en çok istek alan şarkıları seslendirdiklerini, ancak bu yıl başta 'Amasya'nın gençleri' ile 'Tek kapıdan çıktım yüzüm peçeli' gibi türkü ve şarkıları seslendireceklerini belirten Osman Kiraz, cep telefonlarına SMS yoluyla gelen istekleri de çalacaklarını sözlerine ekledi.

Ramazan aylarının Amasya’da bir başka zevkli geçtiğini söyleyen Amasya Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürü Erol Mutlu da kentin 8 bin 500 yıllık tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan önemli bir kültür kenti olduğunu ifade etti. Mutlu, "Bandomuz 150 yıldır geleneksel olarak Amasya Kalesi’nden konserler verir. Amasyalılar da bu konserlerin başlaması ile birlikte iftar sofralarını hazırlar. İftar saatine kadar kaleden verilen konserleri dinlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorlar. Bu gelenek başka bir yerde yok" dedi.

'1K, 2Y' TOPU

Erol Mutlu, kentte iftarda tek, sahurda ise 3 top atışı yaptıklarını belirterek '1K, 2Y' dedikleri top atışını da şöyle açıkladı:

"Amasya Kalesi’nden ateşlenen top atışıyla halkımız orucunu bozuyor. İftar vaktinde tek, sahur vaktinde ise 3 pare top atışı yapılıyor. Sahurda belli aralıklarla atılan ilk top atışı 'kalk', ikincisi 'ye', üçüncüsü ise 'yat' anlamına geliyor. Amasyalılar buna '1 K, 2Y' diyor. Yıllardır sürdürülen bu gelenekte kente farklı bir kimlik kazandırıyor."