TRT 34'üncü 23 Nisan Çocuk Şenliği'ne katılmak için Ankara'dan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile Konya'ya giden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Hilton Garden İnn Otel'de düzenlenen 'Uluslararası Çocuk ve Medya Kongresi'nin kapanış programına katıldı. YHT'nin önemine değinerek konuşmasına başlayan Arınç, hoşgörünün, sevginin, şefkatin temsilcisi Mevlana'nın diyarında bulunmak ve çocuklara yönelik bir etkinlik yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Başbakan Yardımcısı Arınç, "Mevlana ve çocuk kavramının aynı karede buluşturulmasını çok anlamlı buluyorum" dedi.

MEDYANIN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ 

Medyanın olumsuz etkilerinden direk etkilenenlerin çocuklar olduğuna dikkat çeken Arınç, şunları söyledi: "Çocuklar masum ve çaresiz. Biz büyükler bir karar alıp çocuk medya ilişkisinde düzenlemelere gitmemiz gerekir. Çünkü eğitim ve eğlence için günümüz şartlarında neredeyse vaz geçilmez olan medya bilinçsiz kullanıldığında adeta bir canavara dönüşebiliyor."

ÇOCUKLAR MEDYADAN ETKİLENİYOR

Okul öncesi eğitim çağında veya ilkokul dönemindeki çocukların çizgi film yada çocuk programı adı altında bazı yayınlardan olumsuz etkilendiğini belirten Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şiddeti teşvik eden ve eğitici hiç bir yönü olmayan bu yayınlar çocuklarımızın eğitimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Öyle programlar yapılıyor ki, adeta çocuklar kullanılarak onların doğru bir şekilde yetişmeleri engelleniyor. Medyada yayınlardan etkilenerek düşünmeyi unutmuş, mutluluğu bilmeyen, kıyaslama kabiliyetini ve yeteneğini yitirmiş çocuklar çevremizde çoğalmaya başladı. Öyle ki çocuk sorulan soruyu düşünmüyor bile. Çevresel etkilerden mutlu olmayı bir türlü başaramıyor. Çünkü zihni ve ruhu televizyonunun yada bilgisayarın komutlarına kilitlenmiş durumda. O anlayışla yetiren çocuklarla geleceğin planlamasını yapmak ne derece mümkün olacak."

REHBER DANIŞMAN GETİRİLMELİ

İyi örneklerde bulunduğunu da dikkat çeken Arınç, dünya üzerinde 'Callio' isimli çizgi film karakteri ile TRT'nin yarattığı 'Peppe' isimli çizgi film karakterinin eğitici ve çocukların dünyasına hitap ettiğini olduğunu söyledi. Arınç bunların sayılarının çoğaltılması gerektiğini de belirterek "Enerjimizi medya bağımlısı çocukları iyileştirmenin yanında medyayı iyi algılamış çocuklara vizyon kazandırmaya harcamalıyız. Bu anlamda çocuklara hitap edecek programlara pedagojik açıdan denetim yapacak rehber danışman mecburiyeti getirmenin yararlı olabileceğini düşünüyorum" dedi.

ARINÇ, DUYGULANIP, GÖZLERİ DOLDU 

Bülent Arınç, daha sonra Libya'nın direniş lideri olarak bilinen Ömer Muhtar'ın, oğlu Muhammed Muhtar'a, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından verilecek olan Fahri Hemşehrilik beratını verdi. Burada yaptığı konuşmada Ömer Muhtar'ın hayatını anlatan Arınç inancından taviz vermediğini, hep Libya halkının yanında yer aldığını, onlar için savaştığını ve gelecek nesillere hep güvendiğini belirtti. Ömer Muhtar'ın hayatı ile ilgili hazırlanan bir filmin sahnesini anlatan Arınç, duygulandı ve gözleri doldu. 

ARINÇ'A FIRTINA ENGELI

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, buradaki programın ardından Mevlana Bahçesi'nde düzenlenecek olan 'Mevlana Müzesi Barış Mesajı' adlı programda katılıp, 40 ülkeden gelen çocuklarda gökyüzüne 3 bin balon bırakacaktı. Fakat kentte etkisini gösteren fırtına nedeniyle program iptal edildi.



MKY (İA/RT)