Karayoluyla Muş’tan Bitlis’e gelen Bakan Ertuğrul Günay, Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları devam eden Ulu Camii'nde öğle namazı kıldı. Halkla sohbet ederek çay içen ve yerel sanatçı Tuıran Kitapçı’nın söylediği türküyü dinleyen Bakan Günay, daha asonra Elaman Hanı Kültür Merkezi'nde verilen yemeğe katıldıktan sonra Ahlat Selçuklu Mezarlığı önünde düzenlenen programa katıldı. Bakan Günay, burada yaptığı konuşmada, son 5 yıl içinde Türk İslam Mezarlığı Projesi kapsamında Ahlat’a 15 milyon TL’lik katkı sağladıklarını söyledi. Ahlat'ta bulunan mezarlığın, müslüman dünyasının en büyük anıtsal alanlarından biri olduğunu belirten Bakan Günay, şöyle konuştu:

"Dünyada bir benzeri yok. Bu önemli alanda 1966 yılından beri çalışılıyormuş gibi görünmüş. Geçen yıl burada daha iyi çalışmalar yapılması için bizde gereğini yerine getirdik. Sayın Cumhurbaşkanının himayesine alması ve başbakanımızın emirleri doğrultusunda çalışmaları hızlandırdık. Son 5 yıl içinde Türk İslam Mezarlığı Projesi kapsamında 15 milyon TL katkı sağladık. Milletin kaynaklarını millet için doğru yerde kullanmaya çalışıyoruz. Bütçemiz çok kısıtlı. Bunu yerinde kullanarak Türkiye’nin tarihsel eserlerini koruyoruz. Yeni müzeler teşhir alanları inşa ediyoruz. Turizmi, kültür ve turizm ile birlikte Anadolu’ya yaymak istiyoruz. Son 10 yılda dünyanın ilk 10'una girdik. Şimdi Türkiye'ye gelen insanımıza geçim kapısı sağlayan bu bereket, Anadolu'nun içine kadar gelsin istiyoruz. Buradan Hakkari'ye Mardin'den, Gaziantep'e geçsin. Ancak bunun tek yolu var Atatürk'ün söylediği gibi yurtta barış cihanda da barış olması gerekir. Kararlı ve emin adımlar atmak için bölgenin huzurlu olması gerekiyor. Biz Vangölü havzasını ayağa kaldırabilirsek bu bölgenin de turizmin ayağa kaldırmış olacağız. Bitlis’teki tarihi dokuyu Ayağa kaldıracağız. Bütün insanlar tarihsel bir bölgeyi görmek için buraya gelecekler. Biz birlik bereket ve huzur içinde yaşayacağız. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler ise, Bitlis'in geçmişinden bugüne kadar ilim, irfan şehri olduğunu söyledi. Kiler, Bitlis'in bir kültür kenti olduğunu da belirterek, "Ülkemiz gibi Bitlis’te kültür anlamında çağ atlıyor. Geçmişin ihmalini bir anda yok etmek mümkün değil. Çok önemli değerlerimiz unutulmaya yüz tutmuştu. Vangölü’nün 3’te 2’si Bitlis sınırlarında olması nedeniyle yeni değerlendiriyoruz. Geçmişten bugüne ismi üzerinde tartışılmalıdır. Biz kendi içimizde Tatvan ve Ahlat denizi olarak kullanıyoruz. Burada sizden turizm açısından desteklerinizi bekliyoruz"diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ahlatlı taş ustası Tahsin Kalender’e ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ belgesi Bakan Ertuğrul Günay tarafından verildi. Daha sonra da Ahlat Selçuklu Mezarlığı Çevre Düzenleme Projesi açılışıyapıldı. Bakan ve beraberindekiler, Ahlat Selçuklu Mezarlığı ve Müze, Karşılama merkezinin inşaatını da gezdi.



ÖÇ,TB(FE/İD)