Ak Parti  Sinop İl Kongresi'ne katılmak üzere Samsun'dan karayoluyla Sinop'a gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AK Parti İl Kongresine katıldıktan sonra Kastamonu’yu  ziyaret etti. Kastamonu’da Kırcalar Kuyu Kebabı’nda akşam yemeği yiyen Bakan Ergün’e Vali Erdoğan Bektaş, Ak Parti Kastamonu Milletvekilleri Hakkı Köylü ve Mustafa Gökhan Gülşen, Cumhuriyet Başsavcısı Tarık Gür, İl Jandarma Komutanı Alb. Tevfik Anzerlioğlu, Ak Parti İl Başkanı Av. Metin Çelik ve diğer yetkililer eşlik etti.

Bakan Ergün, yemeğinden ardından gazetecilerin sorularını cevaplarken, Kastamonu’ya 3-4 yıl içersinde İstinaf Mahkemesi'nin kurulmasının mümkün olabileceğini belirtti. Ergin, daha önce 9 tane İstinaf Mahkemesi kurmayı planladıklarını ve bu rakamında zamanla 15’e kadar çıktığını ifade ederek, “Ancak daha bu ilan edilenler henüz açılamadı. Bunların fiziki mekanları tespit edilemedi. Ama en önemlisi hakim ve savcı bulma noktasında şu anda Türkiye, ihtiyaç duyulan hakim ve savcıya sahip değil. Yeni stajyer alımları yoğun bir şekilde yapılıyor. Ama bunların kürsüye gelmeleri en azından 2-3 seneyi bulacak" dedi.

Hakim ve savcı sayısı arttırılmadan istinaf mahkemeleri sayısını arttırmanın çokta mümkün gözükmediğini vurgulayan Bakan Ergin, "Şu aşamada ilk 15 içersinde Kastamonu yok. Ama istinaf mahkemelerinde ilk 15 tanesi devreye girdikten sonra bir müddet sonra da hakim ve savcı sayısının artmasıyla beraber bölgenin ihtiyacına göre yine istinaf mahkemeler oluşturulacak. Ama bugünden şu tarihte böyle bir şey yapılacak demek mümkün gözükmüyor. Bu açıdan siyasetçi açısından bunu söylemek çok kolay değil ama dürüst olmamız gerekiyor. Kısa vadede böyle bir ihtimal görünmüyor. Ama orta veya uzun vadede mümkün” diye konuştu.

Bakan Ergin, daha sonra Ankara’ya gitmek üzere Kastamonu’dan ayrıldı.

EP (AY/SSA)