Bitlis’in Güroymak İlçesi’ne bağlı 56 haneli Yemişveren Köyü’nde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan köylüler, halen bölgede kar örtüsünün bulunması nedeniyle hayvanlarına yem bulmanın büyük sorun olduğunu söyledi. Daha önce kilosu 25 kuruşa satılan 1 kilo yemin, tavan yaparak 1 lira 25 kuruşa kadar çıktığını, bu yüzden de satın alamadıklarını anlatan çiftçiler, çareyi köyde ve köyün dışında bulunan alanlardaki kavak ağaçlarını budayarak dallarındaki kabuklarını hayvanlarına vermeye başladı.

Köylerinde yaklaşık 4 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu ve bu hayvanlarını açlıkla karşı karşıya bulunduğunu anlatan köylüler, kendilerine destek verilmesini istedi. Ağaç dallarındaki kabuklarla birlikte hayvanlarının telef olmamamsı için bazen evde pişirdikleri ekmeklerini de hayvanlarına vermeye başladıklarını anlatan köylülerden Cevdet Şibali, kışın ortasında yem stoklarının tükenmesi nedeniyle birçok hayvanlarının açlıktan telef olduğunu, diğerlerinin de telef olmaması için böyle bir çözüm bulduklarını söyledi. Şibali, köyde kesecek ağaç kalmadığı için dağlarda budadıkları ağaçların dallarını kağnılar yardımıyla köye taşıdıklarını anlattı.

Köylülerden Şaban Ergit de, kış boyunca köylülerden veresiye olarak aldığı yem borcunun beslediği koyunların fiyatıyla eşit duruma geldiği için mağdur olduğu söyledi. Kışın ağır geçmesi nedeniyle kış boyunca havyalarını doyurmakta zorlandıklarına anlatan Ergit, "Her yıl kış aylarında koyunlarımızı iyice besleyip yaz aylarında satarak geçimimizi sağlıyorduk. Ancak, bu yıl beslemekten geçtik aç kalıp telef olmamaları için bin bir yöntemle çareler aradık. Bu gün koyunları satmaya kalkışırsak yüzde yüz zarar etmekle birlikte hem borçlu çıkacağız hem de mağdur alacağız. Satmasak ta alacaklılar alacaklarını istiyor ne yapacağımızı bilenmiyoruz. Mağdur durumdayız. Allah bir daha böyle bir kış yaşatmasın” dedi.