Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 263 işçi yaşamını yitirirken, 550 işçi de yaralandı. Ölen işçilerden 116'sının cesedi ocaktan çıkarılırken, kalan 147'sinin cesedi, yer altında devam eden yangınlar nedeniyle gruplar halinde çıkarıldı. En son 2 madencinin cesedi, Mayıs 1997'de ocaktan çıkarılabildi.

PSİKOLOJİK TEDAVİ GÖRÜYORLAR

Dünya madencilik tarihinin en büyük faciaları arasında yer alan Zonguldak'taki patlamada yaralı kurtulan madencilerin büyük bölümü, olay nedeniyle psikolojik destek aldı. Yaralı madencilerin 445'i emekli olurken, 5'i Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde çalışmaya devam ediyor. Ancak faciayı yaşayan madenciler bir daha ocağa girmedi. Yer üstünde çalışan madenciler, olay nedeniyle hala psikolojik tedavi gördüklerini söyledi.

O GÜNÜ YAŞAYAN MADENCİLER

Patlamadan sonra ocağa girmeyen ve yer üstünde çalışan 2 çocuk babası 48 yaşındaki Muammer Boyunağa, 20 yıl geçmesine rağmen olayın etkisinden hala kurtulamadığını söyledi. 26 yıllık madenci, 3 çocuk babası 44 yaşındaki Hasan Emdi ise o günü hala dün gibi hatırladığını belirtti. Patlamanın ardından bir daha ocağa girmediğini ve yer üstünde çalıştığını anlatan Hasan Emdi, "20 yıl geçti hala psikolojik tedavi görüyorum, ilaç kullanıyorum. Her 3 Mart'ta bir rüya ile uyanıyorum. 3 Mart benim için acı bir anı. Allah bir daha bu tür kazaları yaşatmasın" dedi.

BABASININ ÖLDÜĞÜ OCAKTA İŞ BAŞI YAPTI

Patlamada ölen babası Hasan Canbaş'ın kontenjanından aynı ocakta işe giren 36 yaşındaki Bayram Ali Canbaş da "Babama mezar olan bu ocağı görmek için 2000 yılında burada işe girdim. Ondan sonra çalışmaya devam ettim. Baba mesleği sonuçta. Babamın öldüğü ocaktan ekmeğimi kazanıyorum. Ama onun yaşadığı kaderi ben de her an yaşayabilirim. Bunu biliyorum, ancak ekmek parası için çalışıyorum" diye konuştu.

ÖLEN MADENCİLER İÇİN 20 YIL SONRA ANIT

Kozlu Belediyesi, her 3 Mart'ta maden ocağı önünde anma töreni düzenlenen 263 madenci için Şehitler Anıtı yaptırdı. Kozlu Müessese Müdürlüğü'nün girişine yaptırılan ve ölen madencilerin adlarının yer aldığı anıt, facianın 20'nci yılında 3 Mart'ta törenle açılacak. 



DS(EE/BT)