Kütahya'da Valilik, belediye ve milletvekilleri erkek nüfusun nasıl azalması konusunda TÜİK'ten açıklama istedi. Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine geçildiğinden bu yana Kütahya nüfusunda hep tartışma yaşandığını, son açıklamaya göre de merkez ilçede kadın nüfusun 116 binden 119 bine yükseldiğini, buna karşın erkek nüfusun 143 binden 118 bine gerilediğini belirtti. Kinay "Savaşa mı girdik, bu kadar erkek nüfus nereye gitti?" diye sordu.

VALİ ÇİFTÇİ: YANLIŞLIK VARDIR

Kent dışında bulunan Kütahya Valisi Kenan Çiftçi de gazetecilere telefonla yaptığı açıklamada, erkek nüfusun azalması konusunda bir yanlışlığın olduğunu, TÜİK'ten bu konuda bilgi istediklerini söyledi. Vali Çiftçi şöyle konuştu:

"Kütahya'da hem ekonominin, hem de bina sektörünün gelişmesine bakıldığında böyle bir nüfus azalması olmadığı görülmektedir. 2010 yılı ya da geçen yılın verilerinde yanlış hesaplama olduğu tahmin ediyoruz. Çünkü Kütahya'da böyle bir nüfus azalması yok. Azalma olmadığı için yazılı olarak bunu TÜİK'e sorduk. Bu konuyu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileriyle de görüştüm. Onlar da 'son birkaç ay içinde ne değişti de böyle bir azalma yaşandı' diye araştırma yapıyor."

'BELKİ SEVDİKLERİYLE KAÇMIŞLARDIR'

Erkek nüfusun azalmış olması Kütahya'da günün konusu oldu. Bazı vatandaşlar TÜİK'in verilerinin gerçeği yansıtmadığını savunurken, bazıları da yanlışlığın düzeltilmesini istediler. Konuyla ilgili olarak esprili bir şekilde konuşan Kütahyalılardan bazıları şöyle dedi:

-Sevdikleriyle kaçmışlardır belki. Erkekler kahrından yoksulluktan ölmüşlerdir belki. Kadın nüfusu artacak haliyle, boşanma oluyor ayrılma oluyor. Evimde 3 tane erkek oğlum 2 tane de erkek torunum var. Eşim vefat etti o yok.

-Kadınlar daha üstün olduğu için o yüzden. Başka şehirlere gittikleri için olabilir.

-Yeni iş alanları kazanmak için erkekler dışarıya gidiyor kadınlar burada kalıyor. Yetkililer sayımda bir yanlışlık yaptılarsa yeniden sayım yapmalılar.

-Göç olabilir göçün sebebi de işsizlik.

-İşe gidenimiz oluyor gidemeyenimiz oluyor. Kimi buluyor, kimi bulamıyor işsizlik yüzünden göç oluyor.



OK(EK/COŞ)