19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinde yönetmelik gereği yalnızca Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Atatürk büstüne çelenk bırakırken, valilikten izin alan CHP il örgütü ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç parti çelengini bıraktı. Buradaki törenin ardından Atatürk Stadında okullar ve il branş temsilciliklerinin düzenlediği program Gençlik ve Spor İl Müdürü Salih Koşu'nun konuşmasıyla başladı. Konuşmaların ardından program akışı devam ederken saygı duruşunda bulunulmaması ve İstiklal Marşı okunmadığı gerekçesiyle protesto eden CHP heyeti stadı terk etti. 

Stattaki törenin sona ermesinin ardından Sakarya Valisi Mustafa Büyük, beraberindeki protokol ve öğrencilerle Sakarya Kent Meydanına kadar yürüdü. Protokol Kent Meydanına geldiği sırada Atatürk büstü önünde bulunan CHP çelengi kaldırıldı.

Kutlamalarda yaşananlarla ilgili partisinin il binasında basın toplantısı düzenleyen CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç sert açıklamalarda bulundu. 19 Mayıs'ın bayram olmaktan çıkarıldığını ifade eden Milletvekili Engin Özkoç, Atatürk büstüne çelenk bırakmak için gittikleri kent meydanında yaşadıklarını anlatarak başladığı konuşmasında, "Kent Meydanından geçen herkese şu mesaj verilmiş: Artık bu ülkenin kutlama yeri Atatürk'ün yanı değildir" dedi.  Özkoç şunları söyledi: 

''Orada sadece metal soğuk bir çelenk tek başına duruyor ve hiç kimse yok. Biz daha sonra parti örgütümüzle beraber saygı duruşumuzu yaptık, çelengimizi koyduk ve devletimizin yaptığı törenlere katılmak için Atatürk Stadyumuna gittik. Sayın il başkanımızla yerimizi aldık. Tören başladı. Ben büyük bir şaşkınlıkla izliyorum saygı duruşu yok, İstiklal Marşı yok. Her futbol maçı oynanırken yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı bu ülkenin var oluş gününde protokolün ve halkın olduğu yerde okunmuyorsa; bunun yine bir tek anlamı vardır. Bu ülkeyi kuranlar artık mazide kalmıştır. Biz bu ülkenin kuruluşuyla ilgili hafızalarda kalan her şeyi silmek istiyoruz denilmektedir. Büyük bir merakla eğildim Büyükşehir Belediye Başkanımıza sordum İstiklal Marşı okunmayacak mı diye. O da içtenlikle döndü ve 'Benim hiçbir bilgim yok' dedi. Daha sonra sayın valime sordum. 'Gerçekten sayın vekilim haberim yok. Soralım' dedi. Sayın Vali İl Gençlik Müdürünü çağırdı ve sorunca Müdür'ün verdiği cevap, 'Efendim bu sabah Atatürk heykeline çelenk koyarken yaptık. Bu da nasıl olsa onun devamı burada gerek görmüyoruz' dedi. Biz de bunun üzerine törenden ayrıldık." 

Basın toplantısının ardından Atatürk büstündeki çelengin kaldırıldığını öğrenen CHP Milletvekili Engin Özkoç, "Bu çok acı verici bir durumdur. Biz bu ülkenin bir siyasal partisiyiz, ana muhalefet partisiyiz. Ve bu hükümetin aldığı kararla 48 saat öncesinden izin alarak Atatürk anıtının önüne bir çelenk koyacağımızı, saygı duruşu yapacağımızı ve 19 Mayıs'ı anacağımızı ifade ettik. Bize valilik tarafından verilen izinle orada CHP İl yönetimi ile beraber çelengimizi koyduk. Görüyorum ki protokolün kent meydanında yaptığı yürüyüşten sonra, saygı duruşu ve İstiklal Marşını stadyumda yapmayan anlayış maalesef bizim muhalefet partisi olarak koyduğumuz çelengimize de tahammül edememiş onu Atatürk anıtının arkasına gizlemiştir. Bunu şiddetle kınıyorum ve buna karşı TBMM gündemine bunu getireceğimiz ve Türk Milletine bunu anlatacağımı ifade ediyorum" diye konuştu.



ZT (MB/RT)