Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansa MBC-El Arabia TV Türkiye Temsilcisi Daniel Abdülfettah, uzman Türkolog-yazar Amine Siljak Jesenkovic konuk olarak katıldı. 'Ortadoğu ve Balkan Ülkelerinde Türk Dizileri Çılgınlığı' konusunun ele alındığı konferansta konuşan ve Türk dizilerinin Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna Hersek’de büyük ilgi gördüğünü belirten Amine Siljak Jesenkovic, dizi furyasının Binbir Gece adlı dizi ile başladığını anlattı. Jesenkoviç şöyle dedi:

"Bu dizi ile Türkiye Balkanlar’da örnek bir noktaya geldi. Hatta televizyonda dizinin yayınlanmasını beklerken sabırsızlanan insanlar, internetten diziyi indirerek izlemeye başladılar. Ben hafta sonları evlerine kapanıp saatlerce Türk dizileri izleyen insanları tanıyorum. Bu dizilerin getirdiği etkiyle Sırbistan’da Türk yemeklerinin tanıtımı bile başlamıştı.". 

BERGÜZAR KOREL'E, ANGELİNA JOLİE'DEN DAHA FAZLA İLGİ VAR

Türk dizi oyuncularına büyük ilgi olduğunu belirten Jesenkovic, "Angelina Jolie, Bosna Savaşı hakkında film yapmıştı ama, Bosna’da Bergüzar Korel ve Halit Ergenç’e, Angelina Jolie’den daha fazla ilgi gösteriliyor" diye konuştu.

Amine Siljak Jesenkovic, Balkanlar’da Türkler hakkında bazı ön yargılar bulunduğunu, Sırbistan’da ve Hırvatistan’da Türkler’e nefretle bakanların, bu dizileri izledikten sonra ön yargılarından vazgeçtiklerini de söyledi. Jesenkovic, Sırbistan’da 2010 yılında 7 Türk baklavacı dükkanının açılmasını da Türk dizilerinin bu ülkelerde yarattığı imajın etkisiyle olduğunu söyledi.

ARAP ÜLKELERİNDEKİ ETKİSİ 

MBC-El Arabia TV Türkiye Temsilcisi Daniel Abdülfettah da yaptığı yorumlarda, Türk dizilerinin Arap ülkelerinde çok fazla tutmasındaki önemli etkenlerden birinin de öz Arapça yerine İstanbul dili havasını veren Şam lehçesi kullanılması olduğunu söyledi. Türk dizilerinin, Arap dünyasında önemli bir prim yapacağı inancıyla bu yola girdiklerini belirten Abdülfettah şöyle konuştu:

"Araplarla Türkler birbirlerini tam olarak tanımıyordu. Fakat dizilerin yerleşmesiyle birlikte çok farklı bir eksene girildi. Biz bu dizilerle propaganda yapmadık. Her gün 4 kanalda 6 Türk dizisi yayınlanıyor. Burada toplam 350 milyon izleyiciden ve 5 kıtadaki tüm Araplar ile Arapça bilenlerden de söz ediyoruz. Biz dizileri eğlence ve kültür aracı olarak görüyoruz. Bu dizilerin yayınlanmasıyla Türkiye’yi çok uzaktan tanıyan insanlar daha iyi algılamaya başladı. Suriye’nin Kamışlı kasabasında diziler nedeniyle 12 tane Türk Dili öğrenme merkezinin açılması sanırım bu faydayı açıkça gösteriyor."

MB(MB/COŞ)