Tüketici haklarını koruma derneği başkanları, en fazla şikayeti yasal düzenlemeleri yeni gerçekleştirilen internetten alışverişten aldıklarını belirterek tüketicilere çeşitli önerilerde bulundu. TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nun gündemindeki 'Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın iş dünyasına gönderilmesine rağmen, hiçbir tüketici hakları kuruluşuna gönderilmemesini eleştiren dernek yöneticileri, tüketici görüşü olmadan koruma yasasının çıkamayacağını savundu.

DERNEKLERE YOĞUN ŞİKAYET

Tüketici Hakları Federasyonu (TÜDEF) Genel Sekreteri Hamdullah Yıldız, "Tüketicilerin en çok mağdur olduğu alışveriş, internetten yapılan alışveriş. Teslim almama sorunu çok fazla. Bunun dışında bozuk, kalitesiz mal satılıyor. Görmeden almak zaten risk taşıyor. İade ise neredeyse mümkün değil" diye konuştu. Bu tür alışverişlerin mevcut yasada 'mesafeli sözleşmeler' olarak görüldüğünü, bu tür alışverişlerin bazen dolandırıcılığa kadar gittiğini kaydeden Yıldız şunları söyledi:

"Bazen yanıltıcı reklamların da etkisiyle tüketiciler inanıyor. Örneğin yasal olarak 10 günlük cayma hakkı vardır. Ancak bu sürenin geçip, itiraz etme hakkını engellemek için çoğu zaman tüketiciyi oyalıyorlar. Cayma hakkı geçen tüketici bize başvurduğunda geç olabiliyor. Tüketiciler mağdur olduklarını anladıkları an harekete geçmeliler, bu konuya karşı uyanık olmalılar."

MUHATAP BULUNAMIYOR

Tüketicinin mağduriyetini önleyecek yasal düzenleme taleplerini sürekli dile getirdiklerini belirten Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurumsal firmaları tenzih ediyoruz ama, biz internetten alışverişi fazla önermiyoruz. Çünkü internet sitesini arıyoruz 'Mağazayı arayın onlar sorumlu' diyorlar. Mağazayı arıyoruz topu siteye atıyorlar. Bir türlü muhatap bulamıyorsunuz. Biz işin mutfağında bu sorunların hepsini biliyoruz. Bize başvurulsaydı, tüketici adına yararlı bir kanuna katkımız olurdu."

'BİRKAÇ DÜRÜST FİRMA VAR”

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, böyle bir yasanın mutlaka çıkması gerektiğini belirterek, "Ancak ben halka hiçbir şekilde, ne telefondan ne internetten alışveriş önermiyorum. İster yoksul, ister zengin bu koşullarda dürüst birkaç firma vardır ama, genele bakarsanız bu büyük bir tezgah" dedi. İnternetten alışveriş yapanların sanal ortamda daha fazla kredi kartı borcu yaptığına işaret eden Çakar, "Sadece kredi kartlarının şişmesi değil, insanlar malı ve hizmeti görmeden alıyor. Sonra değişim zorluğu, ayıplı mal sıkıntısı bir yana, daha satın aldığı ürüne ulaşamıyor. Ancak kurumsal firmaları bunun dışında tutuyorum" dedi.

'TÜKETİCİ HAKKINA SAYGI YOK'

Kendilerine görüş sormayanları şiddetle kınadığını belirten Çakar, "Ülkeyi yönetenlerin tüketici haklarına saygısı yok. Ama Türkiye’de de tüketicilerin BM güvencesiyle temsil edilme hakkı var. Bizim böyle bir tasarıdan haberimiz yok" diye konuştu.