Akıllı telefonlara gönderilen yeni bir virüs programı aracılığıyla telefonun kilitlendiği ve bir süre sonra ise telefondaki kilitlenmeyi ve engeli kaldırmak için kişiye mesaj gönderilerek, şantaj mahiyetinde fitye istendiğii açıklandı.

Akıllı telefonlarda şantajcı yazılımla tehdit edenlere karşı nasıl dikkatli olunur?

Kötü amaçlı programlar Smartphone ulaştı: Köln polis merkezi telefonları kilitlemek ve engeli kaldırma için dolandırıcıların "fidye" istedikleri buna uyulmaması için çağrı yaptı.

PC kullanıcılarına da dönem dönem gönderilen virüslarda: Bilgisayarınızda korsan program ya da çocuk pornosu bulundu. Bilgisayar veya tarayıcı, polis tarafından engellendi yazısı ekranda veya tarayıcıda görüntülenir. Aynı zamanda para cezası ödedikten sonra, bilgisayar yeniden kullanılabilir notunu okursunuz.

Buna İnternet dolandırıcılarının kullandıkları zararlı yazılım programları denir. Sanal ortamda BKA Trojan buna en ünlü örnektir.

Bu durumda ne yapmalı?

Dolandırıcıların istedikleri ücreti kupan kodları vb. şekilde ödemek yerine, telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayarak kilitlenme iptal edilebilir.

Genellikle düzenli back-up çekmek.
(kopisini çıkarmak) bu türden sorunlara karşı elbette ki yardımcı olacaktır. Yani cihazların içeriğinin sık sık yedeğinin alınarak bu tür tehditlerle karşılaşınca sistemin silinerek yeniden başlatılması öneriliyor.