Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’nde basın mensuplarının karşısına çıkan Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, “Basın toplantısı yapmadığımız halde kendi ağzımızdan beyanlar okuduk. Son dönemlerde özellikle spekülasyonların hem kulübün genel durumunu, hem de takımın iç huzurunu etkilediği gerekçesiyle basın toplantısı yapma ihtiyacı duydum” dedi. Güneş, bu sezonun zor olacağını herkesin bilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Esasında Trabzonspor’un her sezonu zor geçmiştir ancak bu sezonun daha da zor olacağını düşünüyorum. Şu ana kadar iki resmi maç oynadık ve kazanamadık. Aldığımız sonuçtan herkes gibi ben de üzüntülüyüm. Moralsizliği ve güvensizliği daha da artırdığını düşünüyorum. Taraftarın tepkili ve tahammülsüz olmasını normal buluyorum. Beklentiler yüksek. Bu beklentilere cevap vermek görevimiz. Bunu yeterli biçimde ortaya koyduğumuzu söyleyemeyiz. Ama başarılı olmak için çalışıyoruz. Yönetimi, teknik heyeti, taraftarı ve medyasıyla birlikte bir takımız. Başarıda ve başarısızlıkta bunları ayrı tutmak yanlış. Sevginin, saygının ve sahiplenmenin olduğu yerde takım olur. Şikayet ve eleştiriler olacak ve oluyor. Ama sahiplenme de olmalı. Genel itibarıyla takımı sevgi köprüsünde yüzdürebilirsek daha fazla verim alabiliriz. Mevcut oyuncuların takım için en iyisini yapma gayreti içinde olduğunu biliyorum ve görüyorum. Bizim gücümüz, birlikteliğimiz, iyi niyetimiz, samimiyetimiz ve dürüstlüğümüz. Bunu asla bozmak istemiyorum. Bozana da izin vermek istemiyorum. Ancak kendi gerçeklerimizi bileceğiz. Şikayetçi olmadan nasıl çözeceğimizi düşüneceğiz. İşleri düzeltmek için katkısı olanlara kapımızı her zaman açık tutacağız. Boş gündemler yerine gerçeklerle yüz yüze gelmekte fayda var. Daha güçlü olmak için neler yaptığımızı sorgulamamız gerek. Bugüne kadar yaptıklarımızı önümüze koymalıyız bundan fayda sağlarız.”

OYUNCULAR TAKIMI BASAMAK OLARAK GÖRMEYE BAŞLADI

Güneş, camianın dinamikleri arasındaki kavgaları da eleştirerek, “Eski ve yeni yöneticilerin dargın, kavgalı, kızgın, camianın ortak insanlarının öfkeli olduğu, kin ve nefretin bulunduğu yerde sevgi olur mu? Ekonomik gücü belli, rakiplerinin her zaman gerisinde olan bir takımız. Bu gerçeği asla inkar etmeyelim. Sosyo ekonomik geliri düşük  bir kentte yaşıyoruz. İşsizlik alabildiğine fazla. Oyuncuların takımı basamak görmeye başladığı, başka kulüplerin bize karşı fırsatçı olduğu bir dönemi yaşıyoruz. TFF ile sorunlar yaşayan, TFF’nin gücünü bizim üzerimizden göstermeye çalıştığı bir dönemdeyiz. Kombine satmakta zorluk çeken, gol kralını kaybeden, iyi oyuncularını tutamayan, aldığı oyuncuları satamayan, teknik adamı cezalı, cezalı olduğu için hatalı olan, sahası 3 maç kapalı bir takımız. Ligde, Avrupa’da ne yapacağımızın endişesini taşıyan bir kentin insanlarıyız. Yabancı oyuncumuz fazla, yerli oyuncumuz daha az. Kadro değişiminin bizi olumsuz etkilediği bir gerçektir. Bunların hesabını hoca ya da yönetimi göndererek çözebiliriz. Ancak anlayış değişmeden, sahip çıkmadan başarı gelmez” ifadesini kullandı.

KIZARAK, İTEREK BAŞARI GELMEZ

Güneş, “Takımımıza sahip çıkmadan başarı bekleyemeyiz. Kızarak, iterek başarı gelmez. Eskiyi yaşamak istemiyoruz. Büyük aile resmi çizmek istiyoruz. Rakiplerle uğraşmayan, TFF ile sorunu olmayan, hakemlerden uzak duran, sahada eğlenerek futbol izleyen bir kulüp olmak istiyoruz. Sahaya gelen takıma destek olan her taraftarımız bizim için en değerli taraftarımızdır. Trabzonspor’un geleceğini dizayn edecek olan taraftarlardır. Eleştiri haklarını saklı tutmak kaydıyla takımlarına sahip çıkmalı. Trabzonspor’da 2.5 yıllık dönemde iyi kötü günlerimizi hep birlikte aştık. Bundan sonra da birlikte aşacağız. O günkü sorunlar bugünden daha büyüktü. Ekonomisi sarsılmış, futbolcularına para ödeyemeyen, Avrupa’da olmayan bir takımken, bugün Avrupa’da olan ancak mevcudu yok etme amacında olan bir camia olmayalım” dedi.

MAÇ KAYBETTİK AMA ONURUMUZU KAYBETMEDİK

Şampiyonluğun Trabzonspor için her zaman hedef olduğunu ifade eden Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sıkıntılı Trabzonspor’un işinin zor olduğunu bileceğiz. Hiçbir zaman transferde birinci olmadık. Olduğumuzda da ekonomik olarak batağa gitmişizdir. Bugün de aynı şey olmuştur. Bu demek değildir ki yarışmacı olmayacağız. Oyuncularımızı kaybettik, maç da kaybettik ama asla onurumuzu ve cesaretimizi kaybetmedik ve kaybetmeyeceğiz. Düzgün işler yaparak herkese inat ayakta kalarak savaşacağız. Yeteneğimiz ve isteğimiz kadar başarılı olacağız. Bizi yok saymaya çalışanlara karşı Fair-Play için oynayalım. Katkı yapanlara teşekkür ediyorum. Personel, yönetici, hoca, taraftar… Başkanımız ve yönetimimiz karar veren ve fedakarlık yapan insanlardır. Benimle onlar arasındaki diyaloğu olumsuz gösterilerek propaganda yapmaya çalışanları kınıyorum. 3 maç cezalıyız. Bayan ve çocuk taraftarlarımızı maçlara bekliyoruz. Bütün şartlarda desteğe ihtiyacımız var. Kasvetli havayı bu işin içinde olan insanlar yaratır. Mutsuz olunan yerde kimse mutlu olmaz. Maçı kazanın sonra beraber oluruz mantığı yanlış. Hepimiz aynı dünyanın içindeyiz.”

TRANSFER KONUSUNDAKİ ELEŞTİRİLERE SAYGI DUYUYORUM AMA

Şenol Güneş, transferin zor iş olduğunu herkesin bilmesi gerektiğini de vurgulayarak, “Para gerek, oyuncu gerek, Trabzonspor’u tercih etmesi gerek. Bu konudaki eleştirilere saygı duyuyorum. Trabzonspor’dan giden her oyuncu kayıptır. Gelip de oynayamayan her oyuncu yine kayıptır. En büyük olay da bunlara verilen paraların boşa gitmesidir. Bugünkü borç nasıl bir günde olmamışsa bugün yapacağımız borçlarla da gelecekte batacaksak hiç yapmayalım. Hepimiz lüks içinde yaşamak isteriz. Ama elinizde yoksa bunları nasıl isteyebilirisiniz? Biz üreteceklerimizle var olacağız. Transfer adına bu sistemi kurarken, yöneticilerin çok ortaya girdiğini, onların da yıprandığını, spekülasyonların ve şaibelerin olduğunu gördük. Bu anlamda uygun bir ismin faydalı olacağını düşündük. Sayın Giray Bulak da bu görevi kabul etti ve şu anda işi o yürütüyor. Ekibini kuruyor, görüşmeleri yürütecek. Yaptığı çalışmaların ekonomik tarafı yönetim, teknik tarafı bizi ilgilendiriyor” dedi.

FUTBOLUMUZ DAHA İYİ OLMALIYDI

UEFA’da zor bir maç oynayacaklarını bildiklerini de vurgulayan Güneş, “Böyle de oldu. Tempomuz daha hızlı olabilirdi. Gol bulamadık. Maçtan önce verilmek istenen mesaj  turun çok kolay geçileceğiydi. Ama maçtan sonra elenmiş havası estiriliyor. Bu çelişkiyi anlayamıyorum. Şansımız devam ediyor. Rakibi izlemeden tur atlayanlar, rövanşı oynamadan bizi eliyorlar. Bu hataya düşmeyelim. Oynadığımız iki maçtaki futbolumuzun daha iyi olması gerektiği eleştirilerine katılıyorum. Yabancı oyuncularımız fazla. Buna bağlı oyuncuların etkilenmesi var. 10 yabancı var. Genç oyuncu alıp kadroya alamadığınızda ruh olarak geriye düşüyor ve kopmaya başlıyor. Bu doğru değil. Her oyuncunun bir değeri ve ederi vardır. Kaldığı zaman oynamalıdır. Yerli oyuncu sayımızın kalitesi arttığında daha kolay çözümler bulabileceğiz. Aksi halde yabancıları kullanmak durumunda kalıyorsun” dedi.

GİRAY ELAZIĞ’A KARŞI YOK

Sakatların durumuyla ilgili de bilgi veren Güneş, “Giray’ın elinde çatlak var. Bu hafta kesin yok. 3 hafta olarak söyleniyor. Tam bilemiyoruz. Belki risk edilip oynatma durumu olabilir mi bilemiyoruz. Sapara’nın bileğinde burkulma var. Volkan’ın darbesi var. Dün idmana çıkamadılar. Durumlarını değerlendireceğiz. Elazığspor ilk maçında Fenerbahçe’ye karşı kendi adına iyi bir skor aldı. Biz de sahamızda kazanmak istiyoruz. Oyunumuzla ve skor olarak bayan ve çocuk taraftarların önünde iyi sonuç almak istiyoruz. Beklentim bu maçta 3 puandır. Sezon genelinde başarı ve zafer istiyorum. Bizden de bu bekleniyor” diye konuştu.3 TEMMUZ SÜRECİ EN ÇOK BİZİ YARALADI

Güneş, 2012-13 sezonunun zor olacağını söylerken tek bir nedene bağlı kalmadığını da vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun tek bir nedeni yok. 3 Temmuz’dan sonraki süreç en çok bizi yaraladı ve zarar verdi. Hem ekonomik hem de kadro olarak zarar verdi. Şampiyonlar Ligi’ne katılmamıza rağmen şampiyon olarak görülmememiz bir travmadır. Oradan alınan paralarla transferlerde de sıkıntılar yaşadık. Yerli oyuncuların gittiği dönemde yerli oyuncu bulamadık. Yabancıya yöneldik. Takım içinde bir maliyet artışı oldu. Bunun sıkıntısını bugün de yaşıyoruz. Bütçeyle hamle yapma şansımız ikinci planda kaldı. Ekonomik sıkıntımızın olduğu bir gerçek. Bu sadece bir kadro değişimiyle gerçekleşti. Bizim kadromuz başarılı olmasına rağmen dağıldı. Yapmakla yıkmak arasındaki farkı iyi görmeliyiz. Yıkmak anlık, yapmak uzun vadeli bir iştir. Transfer yapıp başarılı olamazsak güvensizlik ortamı artar.”

“SİHİRBAZ İSTİYORUZ!”


Burak’ın yerine oyuncu alınmasının konuşulduğunu da hatırlatan Güneş, “Burak’tan daha iyi oyuncu alsanız bile gol atmadığı takdirde bütün kıyaslama onun üzerine olacaktır. Biz sihirbaz istiyoruz şu anda. Goller atan, maçı kurtaran adam istiyoruz. Burak ilk geldiğinde istemeyenler bugün 'gitti' diye hesap soruyor. Fenerbahçe ve Galatasaray zaten bizim oyuncumuzu alabiliyor. Sen alabilir misin onun oyuncusunu? Bugün size bütün yetkiyi versem Galatasaray ya da Fenerbahçe’nin en iyi futbolcusunu transfer edebilir misiniz? Bunu bilerek ve kabul ederek mücadelemizi sürdüreceğiz. Sevginin, saygının olmadığı, eskinin yeniyi kabullenmediği, herkesin taraflı olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bunu tekrarlıyorum. Bunlar bize suni gündemler çıkarır. Mevcut yönetimi kötülemek işi çözmüyor, destek olmakla çözüm üretebiliriz. Sahaya giren oyuncuya küfrederek ne kazanabiliriz? Sahaya çıkan oyuncuyu yuhalıyorsanız zaten işi bitirmişsinizdir. Kim oynuyorsa bizim için o değerlidir. Yenisi gelince ona sahip çıkacağız. Bunu öğrenemedikçe başarılı olamayız” dedi.

BURAYA KULÜBE SIRTIMI YASLAYARAK GELMEDİM


Görevini yapmaya çalıştığını vurgulayan Şenol Güneş, “Bana yöneticilik, medyacılık, taraftarlık yaptırırsanız başarılı olamam. Bugünkü kavgada yanlışı düzeltmek çözüm getirir. Yoksa sıkıntılar artar. Ben her durumda işimi yapmaya çalışıyorum ancak giderek büyüyen sorunları aşmazsanız Trabzonspor’u ileriye atamazsınız. Trabzonspor kendi gerçeklerini görmeli. İlkeli, planlı olmalıyız. Bunları yaptık, biraz iyi gittik, sonra darmadağın olduk. Bunları yapabilenler kalacak, yapamayanlar gidecek. İyi de gitse, kötü de gitse ilkeli düşünceler değişmemeli. Yapamayan gidecek. Yoksa ben hırsız değilim bazı arkadaşların söylediği gibi. Onları söyleyenleri burada görmek isterim. Hırsızlık nedir bilirim. Emek hırsızlığı nedir iyi bilirim. Para çalmak, hırsızlık, kulübü düşünmek, Trabzonsporluluk olgusunu yanımda kimse konuşmasın. Kulübü sırtıma alarak buraya geldim. Taraftarın isteği ve desteği, yönetimin kararıyla geldim. Kulübe sırtımı yaslayarak değil. O hırsızlığı yapanları biliyorum ben” ifadesini kullandı.

BAŞKANLA TAKIŞMAM OLMAZ

Güneş, bir soru üzerine Başkan Sadri Şener’le bir takışmasının asla olamayacağını ancak görüş ayrılıkları olabileceğin de vurgulayarak şöyle devam etti:

“Yönetimin başında başkan vardır. Sonra teknik heyet ve hoca vardır. Fikir ayrılığı olabilir ama gazetede çıkan her yazı da benimle ilgili değil. Bir çok yazıyla benim ve başkanın üzerinden speküle haberler yapılıyor. Bunları ayırmak lazım. Transferle ilgili görüş farklılıklarımız var. Benim oyuncu istemem, kulüple ilgili isteklerim, ‘hoca karar veremedi falan’ diye yazılıyor. Burada ekonomik olay var. Trabzonspor’da defansta ve forvette oyuncu eksiği var. Ben 2 değil, 4 – 5 tane oyuncu isterim. Ama bunların ekonomik maliyeti var tabi. Harcamaların kontrolsüz olduğunda fikir ayrılıklarımız oldu. Burak’ın gitmesini ben istemiyorum da başkan istiyor mu? Ben istemediğimi çok iyi biliyorum. Ama Burak istemezse, yönetim 'dur' diyemezse bunu başkan ve yönetim açıklar. Hiçbir başarılı Türk oyuncunun gitmesini istemediğimi herkes biliyor. Ama gidiyorsa bunun hesabını vermek durumundayız. Transferde anlaşmamazlık durumumuz budur. Gol attığımız oyuncuyu niye bırakayım? Ben aynı zamanda bir Trabzonsporluyum. Hem veren hem de alan olduğunuzda işiniz zor. Aldığınız oyuncunun bir karşılığı olması gerek. Bu yönde görüş bildirmek takışmak değildir. Ben en uygun fiyatta en iyi şekilde alınmasından yanayım. Bakılanlar içerisinde tercih yapabilirim. Bugün Barcelona’nın aldığı her oyuncu da başarılı olmuyor. Real Madrid’de de aynı şey olabiliyor. Yönetimle ilgili görüş farklılıklarımız olabilir ama ben çalışan bir insanım. Benim farklılığım, bazen taraftar, bazen medya mensubu, bazen de yönetici gibi konuları aktarmaya çalışıyorum. Benim fikirlerim var. Onlar uygular, ben de bazen uygulamalara katılırım.”

BİLGİM DIŞINDA TRANSFER YAPILDI


Güneş, “Bilginiz dışında transfer yapıldı mı?” şeklindeki bir soruyu yanıtlarken de, “Evet, yapıldığı oldu. Doğru. Alınan oyuncularda rakamsal olarak ve oyuncu alınışı olarak bilgim dışında oyuncu alındı. Mevcutları şikayet etmek yerine kabul edip çözmek veya gitmek durumundasınız. İkisinden birini yapmak halindesin” ifadesini kullandı. Kendisi hakkında “Hakarete varan eleştiri” yazdığını belirttiği medya mensuplarına da seslenen Güneş, “Yazdıklarını burada sorsunlar. Hakaret eleştiri değildir. Bazıları içinizde ama onları ön sıralarda da görmek isterim” dedi.


TRABZONSPOR'UN ELAZIĞSPOR MUHTEMEL 11'İ:



Tolga - Serkan, Mustafa, Bamba, Celustka - Zokora, Colman, Soner, Adrian, Olcan - Henrique



SAKAT: Giray