Almanya’da hastane ve kliniklerdeki doktorların önemli bir bölümünün yeteri kadar Almanca bilmediği, bu yüzden hasta ile hekim arasındaki iletişimde ciddi sıkıntılar yaşandığı ortaya çıktı.

Berlin Tabipler Odası Başkanı Günther Jonitz, doktorların büyük bir bölümünün Almanca bilmemesi nedeniyle hasta ile hekim arasında tam bir diyalogsuzluk yaşandığını söyledi.

Almanya Kültür Radyosu’na konuşan Jonitz, “Doktarlarla Almanca anlaşamadıklarını söyleyen ve şikayet eden hastaların sayısında ciddi artış var. Bu hem tedirgin edici hem de tehlikeli bir durumdur. Hemen önlemler alınmalıdır” dedi.

Günther Jonitz’in verdiği bilgiye göre, yetersiz Almanca’nın yol açtığı sıkıntıdan baş hekimler de şikayetçi. Baş hekimler ancak üç hekimden biriyle Almanca anlaşabiliyor.

ALMANYA’DAN KAÇIYORLAR
Almanya’da sağlık kurumlarında hekim ve hemşire maaşlarının düşük olması nedeniyle doktorlar ve hemşireler Almanya dışında yüksek ücret veren ülkelere göçüyor.

Berlin Tabipler Odası Başkanı Jonitz, Alman hekim ve hemşirelerin daha iyi imkan sunulan İngiltere, Fransa, Hollanda, İsviçre, İsveç, Norveç ve Finlandiya gibi ülkelere gidip orada çalıştıklarını belirtirken,
“Bu durum Almanya’nın kötü sağlık politikasından kaynaklanmaktadır. Almanya’dan kaçan hekim ve hemşirelerin yeri sağlık sistemi zaten kötü olan ülkelerden gelen hekim ve hemşirelerle doldurulmak istenmektedir. Bu da hem sağlık hizmetini kötüleştirmekte hem de diyalog kurmakta güçlük çekildiği için hasta ile hekim arasındaki güveni sarsmaktadır” dedi.