Bu diziler 146 ülkede izleyici buluyor. Anadolu Ajansı'na göre Türkiye, dizi ihracından 2018'de 500 milyon dolar kazandı.

Ancak akademisyenler ve kadın hakları savunucuları, dizilerde kadına yönelik genel tutumun ve kadınların erkekler karşısında zayıf ve değersiz olarak sergilenmesinin, kadın karşıtı toplumsal algıyı zayıflatmak yerine güçlendirdiğini söylüyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre Türkiye'de 2019'da 430 kadın öldürüldü, bu sayı 2011'den bu yana sürekli arttı.

Son dönemlerde medyada geniş yer bulan ve art arta gerçekleşen cinayetler nedeniyle kadınlar şiddete karşı tepkilerini yükselterek sorumluların gereken cezayı almasını talep ediyor.

Onlarca şiddet sahnesi

BBC'nin haberine göre dizilerde kadına karşı şiddet konusunu ele alan bir araştırmada, popüler dizilerin 8 bölümü incelenmiş ve 14 sahnede kadına karşı zor ve şiddet kullanıldığı, 67 sahnede kadınların ağladığı ve yalvardığı, birçok bölümde ise kadınların kaçırıldığı ve tecavüze uğradığı tespit edildi.

CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Taşcıer'in hazırlayıp Eylül ayında açıkladığı "Dizilerin Şiddet Karnesi" adlı raporda, erkeklerin ağladığı sahnelerin ise "çok nadir" olduğuna dikkat çekildi.

CHP'nin Haziran ayında yaptığı benzer bir araştırmada ise 'Sen Anlat Karadeniz' adlı dizinin bir tek bölümünde, kadına karşı 20 dakika fiziksel şiddet, 41 dakika psikolojik şiddet uygulandığı ifade edilmişti.

Gelen yoğun eleştiriler üzerine dizinin yayınına Kasım ayında son verildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) CHP kontenjanından seçilen üyelerden İlhan Taşçı, sosyal medyada paylaştığı bir mesajda, "Bu dizinin neredeyse her bölümünde parmaklar kırılmış, kemerle dövmeler eksik olmamış" diye yazmıştı.

Sınırlı değişim

Bazı dizilerde değişim olduğu söylenebilir. Daha önce içerdiği şiddet nedeniyle eleştiri alan popüler mafya dizisi "Çukur", son aylarda daha güçlü kadın karakterlere ve feminist mesajlara yer vermeye başladı.

Ancak diğer popüler dizilerde kadına karşı şiddet içeren sahneler yayınlanmaya devam ediyor.

16 Aralık'ta yayına başlayan "Sefirin Kızı" adlı dizinin ilk bölümünde, bir kadın karakter bakire olmadığı için düğün gecesinde kocası tarafından evden dışarı atılıyor.

Kadın tecavüze uğradığını söylüyor ama eşi ona inanmıyor, bağırıp çağırıyor, kadını kapıya itiyor ve evdeki diğer kadınlara odalarına dönmelerini emrediyor.

"Beni Bırakma" adlı dizinin yine 16 Aralık'ta yayınlanan bir bölümünde de bir erkek, kendi emrini yerine getirene kadar bir kadının boğazını sıkıyor.

"Azize" adlı yeni bir dizide ise bir kadın ile onu evinde zorla tutan bir erkek arasında gelişen duygusal bir ilişkiye yer veriliyor.

19 Kasım'da yayınlanan ilk bölümde baş kadın oyuncu, erkek tarafından duvara itiliyor ve evde kilitli tutuluyor. Bir başka karakter ise ona tecavüz etmeye çalışıyor.

"Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz" adlı dizinin bir bölümünde ise erkek karakterler kadınlardan hep "alınan" ya da "verilen" bir şey olarak söz ediyor.

Bir erkek karakter kız kardeşine, onu başka bir erkek karaktere "vermektense" ölmeyi yeğlediğini söylüyor, o erkeği de kardeşiyle gizlice evlendiği için ölümle tehdit ediyor.