Türkan Şoray'ın 'Onur Konuğu' olduğu, 230 filmin ücretsiz olarak gösterileceği ve 838 bin lira para ödülünün dağıtılacağı festivalde, jüri başkanlığını yönetmen Ferzan Özpetek'in yapacağı 'Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması' bölümünde 14 yerli film yarışacak. Yönetmen Fatih Akın'ın 'Cennetteki Çöplük' filminin Türkiye'deki ilk gösterimi de festivalde yapılacak. Geleneksel Yaşam Boyu Onur Ödülleri ise bu yıl yapımcı Abdurrahman Keskiner ile oyuncular Ediz Hun ve Perihan Savaş'a verilecek.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması'nın da yapılacağı festivalde, dünya sineması seçkisi, özel gösterim bölümleri, belgesel gösterimleri, söyleşiler, konserler, atölye çalışmaları ve sergiler de sinemaseverlerle buluşacak. 17 Eylül'de sinema konuklarının geleceği festivalde, 21 Eylül'de Mimar Sinan Kültür Parkı yanına yapılan 'Yazlık Sinema Salonu'nun açılışı gerçekleştirilecek. Atatürk Anıtı'na 19 Eylül'de çelenk koyacak olan sanatçıların halkı selamladığı geleneksel 'Sevgi Korteji' de 21 Eylül'de saat 17.30'da gerçekleştirilecek.

14 YERLİ FİLM YARIŞACAK

Altın Koza Film Festivali'nin 'Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması' bölümünde ödül için 14 yerli film çekişecek. 42 eserin başvurduğu yarışmaya girmeye hak kazanan, Veli Kahraman'ın yönettiği 'Ana Dilim Nerede?', Yeşim Ustaoğlu'nun yönettiği 'Araf', İsmail Güneş'in yönettiği 'Ateşin Düştüğü Yer', Elfe Uluç'un yönettiği 'Aziz Ayşe', Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan'ın yönettiği 'Babamın Sesi', Derviş Zaim'in yönettiği, 'Devir', Pelin Esmer'in yönettiği 'Gözetleme Kulesi', Reis Çelik'in yönettiği 'Lal Gece', Selim Evci'nin yönettiği 'Rüzgarlar', İnan Temelkuran ve Kristen Stevens'in yönettiği 'Siirt'in Sırrı', Belmin Söylemez'in yönettiği 'Şimdiki Zaman', Filiz Alpgezmen'in yönettiği 'Yabancı', Zeki Demirkubuz'un yönettiği 'Yeraltı' ve Erden Kıral'ın yönettiği 'Yük' filmi 350 bin liralık 'En İyi Film Ödülü' için yarışacak.

JÜRİ BAŞKANI FERZAN ÖZPETEK

Festivalde, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın jürisine dünyaca ünlü yönetmen Ferzan Özpetek başkanlık yapacak. Jüride, görüntü yönetmeni Eyüp Boz, müzisyen Hasan Saltık, öğretim üyesi Hülya Uğur Tanrıöver, oyuncular Nejat İşler ile Nurgül Yeşilçay ve yapımcı Zeynep Özbatur Atakan da yer alacak. Film-Yön ve SİYAD ise 'En İyi Film Ödülleri' için, kurumsal olarak kendilerinin belirleyeceği jüriyle değerlendirme yapacak. Yarışma sonuçları, 22 Eylül'de yapılacak büyük ödül töreninde açıklanacak.

Festivalin Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nda yer alan bazı filmlerin Türkiye ve dünya prömiyeri de festival süresince Cinemaximum Salonu'nda gerçekleştirilecek. Filiz Alpgezmen'in 'Yabancı', Elfe Uluç'un 'Aziz Ayşe', Derviş Zaim'in 'Devir', Erden Kıral'ın 'Yük', İnan Temelkuran ve Kristen Stevens'ın 'Siirt'in Sırrı' ve Selim Evci'nin 'Rüzgarlar' filmi dünya prömiyerini, Pelin Esmer'in 'Gözetleme Kulesi' ve Yeşim Ustaoğlu'nun 'Araf' filmleri de Türkiye prömiyerini festivalde yapacak.

Geçen yıl 936 bin lira para ödülünün dağıtıldığı festivalde bu yıl ödül miktarı düşürüldü. Toplam 838 bin lira para ödülünün dağıtılacağı festivalde, En İyi Film Ödülü 350 bin lira olarak belirlendi. Yılmaz Güney Ödülü 75 bin lira, geçen yıl 50 bin lira olan Adana İzleyici Ödülü 25 bin lira, En İyi Yönetmen Ödülü de 50 bin lira olarak açıklandı. Festivalde ödül alan her filme ayrıca Altın Koza heykelciği verileceği bildirildi.

FATİH AKIN DA GELİYOR

Yönetmen Fatih Akın'ın 'Cennetteki Çöplük' adlı belgesel filminin Türkiye'deki ilk gösterimi de festivalde yapılacak. Festivalin açılış günü olan 17 Eylül'de Adana'ya gelecek olan Fatih Akın'ın, Optimum Alışveriş Merkezi'nde bulunan Avşar Sinemaları'ndaki galaya katılacağı bildirildi. Festivali kapsamında geleneksel olarak verilen Yaşam Boyu Onur Ödülleri, bu yıl oyuncular Ediz Hun ve Perihan Savaş ile yapımcı Abdurrahman Keskiner'e verilecek.

TÜRKAN ŞORAY ONUR KONUĞU

'Türk Sinemasının Sultan'ı olarak anılan ünlü oyuncu Türkan Şoray, Altın Koza Film Festivali'nin Onur Konuğu olacak. Festival kapsamında Şoray'ın rol aldığı filmlerden oluşan özel bir seçki sinemaseverlerle buluşacak.



YB(BK/CK)