Süheyla KAPLAN

Almanya’nın Hamburg kentinde “Festîval Kurdistan” etkinliği Kürt sanatçı Aynur Doğan ile İranlı kemençe üstadı ve besteci Kayhan Kalhor'un ortaklaşa seslendirdiği konser ile başladı. 

Elbphilharmonie'nin temel repertuvarı klasik müziktir. Ancak konser salonu, “Kürdistan” festivali gibi başka vurguları da belirliyor. Sanatçılar üç gün sürecek festival kapsamında Kürtçe sesinin farklı yönlerini sunacaklar.

Alman medyasında festival ile ilgili şu yorumlara yer veriliyor: Kürt müziğinin arka planı acılar, baskılar, göçebe yaşamıyla hep tarihsel olgular oluşturmaktadır.

'Şarkı yazmanın nedeni genellikle bir duyguyu ifade etmektir" şeklinde ifade eden Aynur, Kürt müziğinin karakterini böyle görüyor. Kürt kökenli şarkıcı, instagram'da 500.000'den fazla takipçisi olan bir sanatçı. Aynur festivalin de öne çıkan en önemli konuk sanatçılarından biri'..

Aynur, Elbphilharmonie'nin Büyük Salonu'nda kemençe üstadı Kayhan Kalhor sahne adlı. Eylül ayında Osnabrück Senfoni Orkestrası ile Morgenland Festivali'nde de aynı grup ile sahneye çıkan Aynur şunları söylemişti: 'Müzisyenler açık olmalı. Bir bağlantı bulmak için kalplerimizi ve zihinlerimizi açmalıyız. Bir araya gelmenin ortak bir yolunu bulmak istiyoruz."

Anket sonucu: Almanya'da seçmenlerin üçte ikisi erken seçim istiyor Anket sonucu: Almanya'da seçmenlerin üçte ikisi erken seçim istiyor

Kurdophone, Kürt-Fars müziğinin etkilerini birleştiriyor

Değişim ve merak fikri aynı zamanda Elbphilharmonie Resital Salonu'nda festivalin başlangıcını da karakterize ediyor. Müzisyen Omid Darvish'in Viyana'da kurduğu Kurdophone grubu burada çalıyor. Grup, Kürt-Fars müziğinin etkilerini caz rock ve klasik müzikle harmanlıyor. Aynur ve Kurdophone grubunun performansları bu bileşimi temsil ediyor. 

Ancak festivalde Kürt geleneği de sunuluyor. Örneğin Danuk grubu, balmumu silindirlerine kaydedilen eski kayıtlardan şarkıları yeniden oluşturuyor. Daha sonra bu geleneksel şarkılara kendi düzenlemeleriyle hayat veriyor, şarkıcı Ferhad Feyssal'ın da belirttiği gibi: "Orijinal melodileri korumaya ve desteklemeye çalışıyoruz. Orijinal ritmik kalıplar ve gamlarla. Sonra o melodinin etrafında bir şeyler inşa ediyoruz."

Dokuz etkinlikle “Kürdistan” festivali

Festivalde toplam dokuz etkinlik yer alıyor. Bunlar arasında Dersim efsanesi üzerine iki konser de yer alıyor: Anadolu'nun doğusunda, çoğunluğu Alevi Kürtler olmak üzere binlerce insanın 1937/38'de Türk ordusu tarafından katledildiği bir bölge.

Etnomüzikolog Martin Greve'nin bir konuşması da bu Kürt travmasına ışık tutuyor. Altona'daki Zeise Sineması da festivale eşlik eden bir program olarak, bir müzik grubunun İran, Irak ve Türkiye arasındaki sınır bölgelerindeki kurgusal yolculuğunu konu alan 2006 yapımı "Yarım Ay" filmini gösteriyor. Bu film Kürt tarihine bir örnek olarak kabul ediliyor. İran'da yasaklanan bu film Aynur'un en sevdiği film.

Kürdistan Müzik festivali kapsamında da Elphilharmoni'de bugün saat 20:30'da sanatçı Erdal Erzincan ile kemençe sanatçısı Kahyan Kalhor birlikte sahne alacak.