İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Grup Yorum üyesi Aydoğan, Cemray Baş ve Melis Ciddioğlu, başka bir suçtan tutuklu bulunan Eser Morsümbül ile tutuksuz sanıklar Hazal Kaya ve Gürkan Türkoğlu katıldı.


Bianet
'ten Ayça Söylemez'in haberine göre sanıklar bugün son savunmalarını yaptı. Aydoğan, “Eylem yerinde çekilen ve benim tutuklanmama neden olan fotoğraftaki kişi herkese benzeyebilir. O kişinin ben olduğum kanaatine nasıl varılıyor anlamıyorum” dedi.


Fotoğraftaki kişinin Aydoğan olup olmadığıyla ilgili tespit için olay yeri fotoğrafları Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti. Adli Tıp, mahkemeye, bu fotoğraflarla teşhis yapılamayacağını bildiren bir rapor sunmuştu.


Aydoğan ayrıca, tanıklık eden polislerin de kendisinin orada olup olmadığı üzerine tartıştığını ve emin olamadıklarını mahkemeye hatırlattı.
Avukat Evrim Deniz Karatana da sanıkların tahliyesini ve beraatını istedi.


Mahkeme Heyeti Başkanı Ali Alçık, kararı açıkladı. Altı sanığa da “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, 13 Aralık 2011’de katıldıkları eylemde emniyet güçlerine görevini yaptırmamak için direnmek ve eylemde polis araçlarına taş atarak mala zarar vermek" suçlamalarıyla 6’şar yıl 15’er gün hapis cezası verildi.


Sanıklara yöneltilen, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2. maddesi uyarınca “örgüt propagandası” suçlaması ise 3. yargı paketindeki hükümler dikkate alınarak ertelendi.


Tutuklu sanıklar Aydoğan, Baş ve Ciddioğlu “aldıkları cezanın miktarı ve tutuklu kaldıkları süre” göz önüne alınarak tahliye etti. Tahliye edilen sanıklara yurtdışı çıkış yasağı kondu.


Ne olmuştu?


13 Aralık 2011'de Nurtepe'de meydana gelen bir olaya katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan altı kişi, "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlamasıyla Türk Ceza Kanunu'nun 314/2. maddesi uyarınca "örgüt üyesi" olarak yargılanıyordu.


Altı sanık da 13 Aralık'ta gözaltına alınıp 16 Aralık'ta tutuklandı. Kaya, Türkoğlu ve Morsümbül dava süresince tahliye edilirken diğer sanıklar 1,5 yıl tutuklu kaldı.


Adliye önünde polis saldırdı


Duruşma öncesinde Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen Grup Yorum üyelerine polis gaz bombası ve tazyikli suyla saldırdı.


Adliye önünde basın açıklaması yapmak 2 Mayıs’ta savcılık talimatıyla yasaklanmıştı. Ardından adliye önünde ya da Çağlayan meydanında açıklama yapmak isteyen herkese polis müdahale etti. İlk müdahale, Halk Cephesi’nin 13 haftadır sorunsuz şekilde her Çarşamba 12:00’de adliye önünde toplanarak, keyfi tutuklamalara ve ev baskınlarına karşı yaptığı basın açıklamasına oldu. Geçen hafta yapılan müdahale dün de gerçekleşti.


Grup Yorum’un açıklamasına göre, dünkü polis saldırısında Sibel Atmaca başından, TAYAD’lı Nuri Cihanyandı gözünden yaralanarak fenalaştı. Polis gaz bombası ve tazyikli suyun yanı sıra cop da kullandı. sol haber