Almanya’nın Stuttgart kentinde Sosyalist Kadın Meclisleri  (SKM) Genel Sözcüsü Beycan Taşkıran’ın katılımıyla “25 Kasım ve kadına yönelik şiddet” konulu panel düzenlendi.

Sosyalist Kadınlar Birliği’nin (SKB) düzenlediği panel, Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu’na (AGİF) bağlı Gik-Der’in konferans salonunda gerçekleştirildi.

SKM Genel Sözcüsü Beycan Taşkıran konuşmasına, “sizlere Türkiye ve Kürdistan’da faşizme karşı direnenlerin selamını getirdim” diyerek başladı. 

KRİZ KOŞULLARINDA CİNS ÇELİŞKİSİ KESKİNLEŞİYOR

Türkiye ve dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik kriz konusunda güncel bilgiler veren Taşkıran, kriz koşullarında cins çelişkisinin derinleştiğini, dünyada her üç kadından birinin şiddete uğradığını ve mücadelenin daha da keskinleştiği bir dönemden geçildiğini belirtti.

ROJAVA KADIN DEVRİMİ KUŞATMA ALTINDA

Rojava devriminin bir kadın devrimi olduğunu kaydeden Taşkıran, kadın düşmanı AKP iktidarı ve emperyalist güçlerin Rojava devrimini kuşatma altına aldıklarını, başta kadınlar olmak üzere devrimi savunmanın güncel bir görev olduğunu dile getirdi.

Taşkıran, emperyalist sömürgeciliğe, kapitalist sisteme, AKP-MHP faşist bloğuna karşı verilen mücadele ile kadın özgürlük mücadelesinin her zamankinden daha fazla iç içe geçtiğini, AKP iktidarı döneminde kadına yönelik şiddetin %400 arttığını vurguladı. 

AKP iktidarının faşist politik islamcı kimliği kadınlara giydirerek faşizme ve erkek egemenliğine teslim olmuş bir kadın kimliği yaratmak istendiğini vurgulayan Taşkıran, buna asla kadınların teslim olmayacağın, son üç yılda kadın özgürlük hareketinin direnişten vazgeçmediğini belirtti. 

25 KASIM’DAN 8 MART KADIN GREVİNE

Taşkıran, 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı mücadelenin 8 Mart dünya kadın greviyle birleştirilmesinin önemine dikkat çekerek Avrupa’da kadın hareketinin kürtaj yasağına karşı mücadele dahil yüz binler olup alanlara çıkmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Panelin ikinci bölümünde katılımcılar Taşkıran’a sorular yöneltti ve görüşlerini belirttiler. Bir katılımcı Almanya’da da kadına yönelik şiddetin bilinenden çok daha fazla olduğunu dile getirdi. Katılımcıların sorularını yanıtlayan taşkıran, HDK-HDP sürecinde eşit temsiliyette mesafe alındığını ve kadın özgürlük mücadelesinin daha görünür hale geldiğini vurguladı.

Panel canlı ve verimli tartışmaların ardından alkışlarla sonlandı.

Necati Abay/ Stuttgart