YENİ KADIN'IN 8 MART ETKİNLİĞİ ÇOŞKULU GEÇTİ



ATIK bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Yeni Kadın'ın “Şan Olsun 8 Mart'ı Yaratanlara ve Yaşatanlara!” adlı Sternschanze semtinde bir okul salonunda düzenlediği etkinliğe 300'ün üzerinde kitle katıldı. Hamburg Eyalet Milletvekillerinden Cansu Özdemir, (Sol Parti) ve Filiz Demirel'in, (Yeşiller) dünya emekçi kadınlar gününe yönelik birer konuşma yaptığı etkinlikte, Ozan Rençber, Grup Cemre ve Yeni Kadın Korosu'nun söyledikleri türküler ve marşlar kitleyi coşturdu.   

           

Türkiye ve dünyadaki kadınların özgürleşmesi mücadelesinde yitirilenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından, günün önemi ve 8 Mart'ın tarihine yönelik bir konuşma yapıldı. Rosa Lüxemburg'dan günümüze, kadının toplumdaki yeri ve karşı karşıya kaldığı baskılara yönelik mücadelesinden örnekler verildi.

Türkiye'de mevcut AKP hükümeti döneminde kadınlara yönelik işlenen cinayetlerde ve şiddette önceki dönemlerle kıyaslanamayacak düzeyde rakamsal artışların olduğu vurgulanarak, "bu karanlık tablonun değiştirilmesi ancak örgütlü kadın ve erkeklerin ortak yürüteceği toplumsal kurtuluş mücadelesiyle mümkündür" açıklaması yapıldı. Yapılan konuşmalarda kadınların kalıcı kadın örgütlülüğüne kazanılması için yeni mücadele tarzlarına ihtiyaç duyulduğuna özel dikkat çekildi..

İlgiyle izlenen program kadın sorununun tarihsel ve bugünkü sürecini konu alan sinevizyon gösterimiyle devam etti. Yeni Kadın Korosu'nun seslendirdiği şarkılara eşlik eden kitlenin alkışlarla destek vermesiyle etkinlik sona erdi.


GÖÇMEN KADINLAR BİRLİĞİNDEN 8 MART ETKİNLİĞİ


Hamburg Göçmen Kadınlar Birliği'nin düzenlediği 8 Mart Kadınlar Günü şenliğinde emekçi kadınlara mücadele çağrısı yapıldı. Heinrich-Wolgast İlkokulu salonunda yaklaşık 150 kişinin katıldığı etkinlikte, Hamburg Parlementosu Başkan vekili Kersten Arthus ve DGB Göçmenler danışmanı Canan Yıldırım yaptıkları konuşmalarda, dünyanın bir çok ülkesinde kadınların savaşa yoksulluğa, sömürüye, adaletsizliklere ve kadını ikinci sınıf gören bütün anlayışlara, cinsiyetçi ve sınıfsal baskılara karşı mücadele ettiğine dikkat çektiler. Sol Parti Hamburg Milletvekili Mehmet Yıldız da etkinliğe katılarak destek verdi.

 

Almanya ve Hamburg Göçmen Kadınlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yeter Özbolat da, kadına yönelik fiziki ve sözlü şiddete ve bunu haklı gösteren yaklaşım ve açıklamalara nasıl karşı çıkıyorsak, bugün bize ''evinde oturan, iyi bir eş ve anne, en mübah kadındır'' anlayışını öğütleyen bu uygulamaya karşı da sesimizi yükseltmemiz gerektiğini belirtti. Özbolat ''Milyarları çocuk bakım parası için savuracağınıza yeni kreş ve anaokulları açın'' diyerek mücadele etmeliyiz.
Öte yandan çalışma yaşamında karşı karşıya olduğumuz sorunlar da derinleşerek büyüyor. Giderek daha çok kadın, sosyal güvenceden yoksun veya taşeron firmalarına kiralık işçi olarak çalışmak zorunda kalıyor. Aynı şekilde kazandığı yetmediği, daha ayın ortasında maaşı tükendiği için ek iş yapmak zorunda kalan kadınların sayısı da hızla artıyor. Düşük ücretli işlerde çalışanların yüzde 70’ini kadın işçiler oluşturuyor. Türkiyeli göçmen kadın işçilerin üçte birden daha azı sosyal güvenceli bir işte çalışıyor. Verilen tüm vaatlere rağmen kadınlar, aynı işi yaptıkları erkeklerden dörtte bir daha düşük ücret alıyor Göçmen Kadınlar Birliği olarak bütün kadınları, Hangi dil ve dinden olursak olalım, eşitsizliğe, ayrımcılığa, adaetsizliklere, savaşlara karşı taleplerimiz için birlik ve mücadelemizi güçlendirelim. Sesimizi yükseltelim'' şeklinde konuştu.

 

 

Etkinlikte, kadınların yaşadıkları zorluklar ve bunlara karşı verdiği mücadeleleri anlatan film gösterilerek, kadınların oluşturduğu şiir grubuda müzik eşliğinde şiirler okudular. Kadınlar, Şener ldız, Mehmet Ali, Yasemen ve Deniz'in seslendirdiği şarkılarla halay çekip gün boyu doyasıya eğlendiler.