Alman basınında yer alan habere göre,”Türkiye için vize muafiyeti mevcut durumda mümkün değil” ifadelerini kullanan Scheuer, Avrupa Birliği’nin durumu açıklığa kavuşturması gerektiğini söyledi.

Vize serbestisi Türkiye’ye bağlı

Başbakan Yardımcısı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun açıklamalarına tepki gösterdi. Rostock’da konuşan Gabriel,”Vize muafiyetinin gerçekleşip gerçekleşmemesi Türkiye’ye bağlı” diye konuştu. Türkiye’nin AB tarafından belirlenen standartları yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Sigmar Gabriel, “Şu aşamada bunu yapmıyor. Almanya ya da AB hiç bir şekilde şantaja izin vermemeli” dedi.

Türk Büyükelçisi çağırılsın

Die Welt gazetesine konuşan Hür Demokrat Parti Başkanı Christian Lindner ise, Almanya’nın Türk Büyükelçisi’ni konuya ilişkin görüşme yapmak üzere çağırmasını istedi. Lindner,”Federal Hükümet net bir tutum takınmalı ve Türk Büyükelçisine açık bir şekilde bunu aktarmalı” diye konuştu.

AB kendi sınırlarını kendisi korumalı

Öteyandan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz da Türkiye’nin Ekim ayına kadar vize serbestisi beklentisine itiraz etti. Kurz, Twitter hesabından,”Mevlüt Çavuşoğlu’nun ültimatomunu geri çeviriyorum. AB bağımlı olmamalı ve kendi sınırlarını kendisi korumalı” diye yazdı. Welt Online’de yer alan habere göre Kurz, vize serbestisi konusundaki şartların istisnasız yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği mülakatta, vize serbestisi konusunda net tarih beklentisini vurgulamış ve Ekim ayı ortalarına kadar gerçekleşmesini beklediklerini dile getirmişti.

AB tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getireceğinin umulduğu ve vize serbestisinin tüm şartların yerine getirilmesi durumunda gerçekleşebileceği vurgulanmıştı.