Merkez Bankası Başkanı Başçı, enflasyon tahminine ilişkin rakamları verdi. Başçı, "Para politikasındaki kararlı durum devam edecek. Kredilerin büyümesinin yüzde 15 civarında seyredeceğini ve Türk lirasının ılımlı değerlenme durumunu varsaydık. Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2012 sonunda orta noktası yüzde 6.5 olmak üzere yüzde 5.1 - yüzde 7.9 aralığında 2013 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 5.1 olmak üzere, yüzde 3.3 ile yüzde 6.9 arasında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz" dedi. Başçı, "Enflasyonun yılın ilk çeyreğinde bu seviyeleri koruyacağını ikinci çeyrekten itibaren kademeli düşüş eğilimi sergileyeceğini tahmin ediyoruz. Ekim ayından bu yana uygulanan para politikası beklentileri kontrol altına alarak fiyatlama davranışlarının bozulmasını engellemektedir. Enflasyonun aşağı yönlü bir seyir izlemesini bekliyoruz. Enflasyondaki düşüşün yılın son çeyreğinde belirginleşeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.


"HEDEFE 2012 YILININ SONUNDA ULAŞMAMIZ MÜMKÜN GÖRÜNÜYOR"


Başçı, "Enflasyon görünümüne dair risklere geçmeden önce yüzde 5 hedefinin üzerinde bir tahmin verdik 2012 yılı için. 2012 yılının sonunda hedefe getirmek maliyetli olabilir. Yüzde 10.45 olan enflasyonu 12 ayda yüzde 5 seviyesine düşürmek arzu edilmeyen faaliyetlere yol açabilmektedir. Enflasyonun yüzde 5' lik hedefe 2013 yılının ortalarında ulaşacağı bir çerçeveyi esas aldık. Risk iştahının belirgin şekilde iyileşmesi ve sermaye akımlarının gelişmekte olan ülkelerde hızlanması Türk lirasındaki değerlenmenin daha güçlü olması durumunda hedefe 2012 yılının sonunda ulaşmamız mümkün görünmektedir" diye konuştu.


Başçı, "Önümüzdeki dönemde para politikası oluştururken fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine odaklanmaya ve finansal istikrara devam edeceğiz. Bankamız ve diğer kurumlarca alınan önlemlerin enflasyon üzerindeki görünümünü de dikkatle değerlendireceğiz. Mali disiplini kalıcı hal getirecek tasarruf açığını azaltacak tavırların fiyat istikrarını destekleyeceğini düşünüyoruz" dedi.


"OTOMATİK FİYATLAMA MEKANİZMALARI ÇALIŞACAK "


Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın konuşmasının ardından soru cevap bölümüne geçildi. Başçı, enflasyonun yüzde 6.5 oranına çekilmesi için doğalgaz ve elektrikte bir zam öngörülüp öngörülmediği sorusuna yanıt verdi. Başçı, "Enerjiye ilişkin otomatik fiyatlama mekanizmalarının çalışacağını varsayıyoruz. Petrol fiyatları bağlantısını oradan kuruyoruz. Döviz kurlarıyla ilgili bir tahminimiz var. Bu tahmini paylaşmayı tercih etmedik. Otomatik fiyatlama mekanizmalarının çalışacağını varsaydığımızı söyleyebiliriz" dedi. Başçı, faizlerle ilgili bir hedef verip veremeyecekleri sorusuna yanıt olarak ise, "Şu andaki yapımız bir hedef zikretmektense bir hareket alanı vermektedir. Fonlamayı yüzde 5.75' ten yapıyoruz. Bankalara arası piyasada fona ihtiyacı olan bankalar biraz daha yüksek bir faizle muhatap oluyorlar. Bu çok düşük de olabilir fonlamayı artırırsak yüzde 5.75' e kadar düşebilir azaltırsak yüzde 11'e kadar çıkabilir. Oradaki esneklikten memnunuz. Yine de yön vermek açısından para politikası kurulu fonlamayla ilgili bir miktar verdi. Haftalık vadeli fonlamada 3 milyar lira ile 7 milyar lira arasında bir fonlama yapılacağına dair bilgi verdi. Şu anda daha ziyade üst sınıra yakın devam ediyoruz. Buna rağmen faiz 5.75' in üzerinde gerçekleşiyor.Bu bizim sıkı olduğumuzu gösteriyor " diye konuştu.


"BİR MİKTAR CARİ AÇIK TÜRKİYE İÇİN NORMAL"


Kredilerin büyüme hızıyla ilgili bir soruya da yanıt veren Başçı, "Kredilerin büyüme hızı oldukça yavaşladı. Son 12 aylık büyümeye bakmıyoruz eğilime bakıyoruz. Son 13 haftanın ortalamasını kullanıyor bizim arkadaşlarımız. Yüzde 10 yüzde 15 seviyesinde bunlar. Son iki haftaya bakabilirsiniz. Kredi kullanımı son derece yavaşlamış durumda. Kredi büyümesinde ek parasal sıkılaştırmaya gerek görmüyoruz. Kredilerdeki büyümeye frenleme açısından da ek parasal sıkılaştırmalar gözlemlenebilir" diye konuştu.


Başçı, cari açık konusunda ise, "Türkiye daha çok tasarruf eder duruma gelmediği sürece, Türkiye cari açık verecek.Bir miktar cari açık Türkiye için normal. Yapısal tedbirler hayata geçirildikçe kademeli bir şekilde cari açık daralacak ancak bu vakit alacak bir durum" dedi. Türk lirasına simge belirleme yarışmasıyla ilgili bilgi de veren Başçı, "Simge yarışmasıyla ilgili süreç birkaç aşamalı bir süreçtir. O süreçle ilgili önemli aşama tamamlandı. Yarışma jüri üyeliği ile ilgili konu tamamlandı. Onay süreci çok fazla uzamayacaktır. Şubat ayı içinde kamuoyuna duyuru yapacağız gibi görünüyor" diye konuştu.


"YUNANİSTAN TEK BAŞINA BİZİ ETKİLEMEZ"


Türkiye'nin para politikasındaki sıkı duruşun ne zamana kadar devam edeceği sorusuna ise Başçı, "En son Para Politikası Kurulunda bir müddet ifadesi kullanıldı diye hatırlıyorum. Bizim bir müddetimiz FED'in (Amerikan Merkez Bankası) bir müddetinden daha kısa ama ne kadar daha kısa onu göreceğiz" yanıtını verdi. IMF'nin fiyat istikrarı ile ilgili Merkez Bankası'na eleştirilerini de değerlendiren Başçı, "Fiyat istikrarıyla ilgili riskler var enflasyon raporunda bunlar detaylı anlatılıyor. Bizim Merkez Bankası olarak görüşlerimiz raporda yansıtılmış fena yansıtmamışlar. Dengeli bir şekilde verilmiş. Bir miktar fikir ayrılığı var pek çok konuda katılıyoruz. Ne yapılması gerektiği bir tarafa, ulaşılması gereken amaçlar konusunda hemfikiriz ama hangi araçlarla ulaşılması konusunda ayrılık var bir miktar" dedi. Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik krizi de değerlendiren Başçı, "Yunanistan ile ilgili konu çözüme yakın gibi görünüyor. Onun dışında çok fazla tek başına Yunanistan bizi etkilemez ama diğer ülkelerde ne olup ne bitiyor. İtalya'da Portekiz'de ne oluyor bunların hepsinin izlenmesi gerekiyor" diye konuştu.