"Dışticaret istatistiklerinin, Gümrük veTicaret Bakanlığı idari kayıtlarına dayanarak, Birleşmiş Milletler (BM) uluslararası mal ticaret istatistikleri kapsam ve tanımlarına (International Merchandise Trade Statistics: Concepts and Definitions, 2010 (IMTS2010)) göre oluşturmaktadır.

- Ulusal veya uluslararası para otoriteleri tarafından rezerv amacıyla tutulan altını ifade etiğini ve finansal varlık olarak değerlendirilerek dış ticaret istatistiklerine dahil edilmediği,

- Belirtilen tanım dışında kalan altının ise parasal olmayan altın olarak tanımlanarak, dış ticaret istatistiklerine dahil edildiği TÜİK'in uygulamasında da bu yönde olduğu,

- Altın ihracatının Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verileri içerisinde yer aldığı, ancak altın ihracatcılarının ihracat işlemlerini kayıt zorunluluğu olmadan tüm ihracatı yansıtmadığı belirtilmiştir.

Yapılan açıklamaya ve Kurumumuz internet sayfasında yer alan dış ticaret verileri en ayrıntılı şekilde mevcut olmasına rağmen, altın ihracatının dış ticaret istatistiklerine ilk defa dahil ediliyormuş gibi tartışma konusu yapılarak, TÜİK verilerini şaibeli göstermeyi amaçlayan yazılar ve yorumlar basında yer almaya devam etmektedir.

'DEĞERLENDİRMELER OBJEKTİF DEĞİL

Altın ithalatının yüksek olduğu dönemlerde konu gündeme getirilmezken, ihracatının yüksek olduğu dönemlerde tartışmaya açılması, bu tür değerlendirmelerin objektif olmadığını göstermektedir. Yapılan ithalat ve ihracatın hangi nedenle yapıldığını sorgulamak TÜİK'in görevleri arasında yer almaktadır. İstatistiki üretim sürecinde temel prensip, yayınlana verinin uluslararası norm ve standartlara uygunluğudur. Altın dış ticareti konusunda aynı prensip uygulanmaktadır.

Kurumumuz tarafında üretilen veriler konusunda kamuoyunda yanlış tartışmalar ve bilgi kirliliğine yol açan bu tür değerlendirmelerin, ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimine herhangi bir katkı sağlamayacağı açıktır.

TÜİK, uluslararası kavram ve yöntemleri kullanarak, üretiği verileri şeffaf ve zamanlı olarak kamuoyuyla paylaşmaya devam edecektir."



DHA(BY/COŞ)