TÜGİAD Bursa Şubesi’nin eylül ayı sinerji toplantısı Almira Otel'de yapıldı. Toplantıya konuk olarak katılan TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 'Yılın ikinci çeyreğinde büyüme oranını nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna karşılık veren Yücelen, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamalarının ardından Türkiye'deki büyüme rakamlarının 2013 yılında da süreceğini düşündüklerini belirtti. Yücelen, "Büyümedeki son dönemdeki artış tamamen ihracat kaynaklıydı. Türk ihracatçısının Avrupa'daki daralmayı Afrika'daki yeni pazarlarla telafi etmesi büyümemizin rolünü de belirleyecek. Bu yıl yüzde 3 seviyesinde bir büyüme bekliyoruz. 2013'te de bunun çok farklı olmayacağını düşünüyoruz ama asıl sıkıntımız bu değil. 'Acaba bu büyüme rakamları kalıcı mı? Artık dünya ekonomisi, yüksek rakamlarda büyümeyecek mi?' sorusu kafaları karıştırıyor. Buna da hazırlıklı olmalıyız" diye konuştu.

Avrupa'daki ülkelerin Euro Bölgesi'nin dağılmaması için güçlü bir lobi kurduklarını belirten Yücelen, "Dünyadaki bu krizden etkilenmememiz beklenemez. Yine de ekonominin doğru yolda olduğunu söyleyebilirim. Avrupa'ya ve komşu ülkelerimize göre iyiyiz. Her ne kadar Avrupa’nın kuzeyinde, güneydekilere karşı mesafeli bir duruş olsa da Merkel’in yumuşak açıklamalarla birlikte Avrupa’daki Euro Bölgesi'ni dağılmaması için güçlü bir lobi var. Bu lobi, kısa vadede başarılı. Önümüzdeki günlerde buna göre planlama yapmalıyız" dedi.

'AVRUPA HEM PAZARIMIZ HEM DE RAKİBİMİZ'

Avrupa'daki ihracat oranının azalacağını daha önceden söylediklerini hatırlatan Yücelen, "Bu ülkeler, güneydeki pazarları daraldığı için bizimle aynı pazarlara yöneldiler. Önümüzdeki günlerde, Türk Lirası'nın değerli seyri devam ettiği sürece, bu ülkeler bizim rakibimiz olarak 3'üncü pazarlarda yer alacak. Hem bizim hedef pazarımız hem de rakibimiz olacak" diye konuştu.

'TÜRK EKONOMİSİNİN GENÇ NÜFUS SERMAYESİ VAR'

Sıkıntılı kriz ortamından kazançlı çıkabilmek için Türkiye'de bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen, "Bir an önce girişimcilerimiz desteklenerek, markalaşacak ve katma değeri yüksek sektörlere yönlendirilmeli. Şu durumdan fırsat çıkarabiliriz. Türk ekonomisinin ciddi genç nüfus sermayesi var. Bunları girişimciliğe yönlendirebilirsek, önümüzdeki günlerde Türkiye büyük bir avantaj kazanır" dedi.



ST(FK/CK)