TSE'nin Türkiye genelinde kurum ve kuruluş temsilcilerine yönelik başlattığı kalite ve belgelendirme eğitim seferberliğinin ikincisi Antalya'da başladı. 'Akdeniz Kalite Günleri' adıyla düzenlenen eğitimler için Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda açılış töreni yapıldı. Törene TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem Certel, bazı ilçe belediye başkanları, ticaret ve sanayi odası temsilcileri ve eğitimde yer alacak firmaların temsilcileri katıldı.

SERTİFİKASYONA ÖNEM VERİLMİYOR

Toplantının açılış konuşmasını yapan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Türkiye'nin küresel aktör olma yolunda son yıllarda ciddi gelişimler gösterdiğini, ancak gereken noktaya ulaşamadığını ifade etti. Bunun altında Türk mallarına yönelik sertifikasyonda yaşanan sorunların yattığını dile getiren Şentürk, "Sanayicimiz ne yazık ki yatırıma, pazarlamaya verdiği önemi en az bunlar kadar önemli olan sertifikasyon konusunda vermiyor. Dünyanın her yerinde mallar sertifikalarla sınırları aşarken, ülkemiz sanayisi bu konuda yalnız kalmaya devam ediyor. Gümrüklerde teknik engellerle, pazara girmekte büyük zorluklar yaşıyor" diye konuştu.

MİLYON DOLARLAR YURT DIŞINA GİDİYOR

Türkiye'de kalitenin, standartlara uygunluğun belgelendirilmesi olan sertifikasyonun öneminin yeterince anlaşılamamış olduğunu aktaran TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Türkiye'de sadece uygunluk değerlendirmedeki pazar büyüklüğünün en az 1 milyar dolar olması gerekirken, 150- 160 milyon doları geçemediğini kaydetti. 'Kalan 800 milyon dolar nerede' diye soran Şentürk, şöyle konuştu:

"Bunun önemli bir bölümü; yurt dışı firmalarının faaliyetleriyle özellikle Avrupa'ya her sene yüzlerce milyon dolar aktarıyoruz. Aynı zamanda belgeye gerekli önem verilmediği için pazarın karadelikleri var. Türkiye'nin gerçek anlamda mallarında hizmetlerinde kaliteyi belgelendirmesi durumunda en az 1 milyar dolarlık bir pazar olması gerekiyor. Bu pazar yok. Ne yazık ki pazarımız sömürülüyor. Her sene yüzlerce milyon doları yurt dışına transfer ediyoruz."

HERKES DUYMAZDAN GELİYOR

TSE'nin 1 Ocak 2012 yılı itibariyle Avrupa Standart Kuruluşu ve Avrupa Elektroteknik Standart Kuruluşu'na tam üye olduğunu ve Avrupa standartlarının belirlenmesinde etki edecek kurum haline geldiğine dikkati çeken TSE Başkanı Hulusi Şentürk, "Artık Avrupa standartları bizim müdahalemizle değişsin, bizim teknolojimiz de artık standartlara adapte olsun diye tam üye olduk. Ama ne yazık ki Türk sanayicisinin bu çalışmada elini taşın altına koyduğunu göremiyoruz. Aynı komitelere dahil olmaları gerekirken herkes duymazdan geliyor. Ama o ürünü üretmeye kalktığında standarda bakıyor ki, kendisine uymuyor kıyameti koparıyor. Oysa standart hazırlama aşamasında bunu çözebiliriz. Bunun için de sanayicimizin elini taşın altına koyması gerekiyor" diye konuştu.

Herkesin kaliteyi anlayabilmesi için insan kaynaklarının geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Hulusi Şentürk, "Bunun yolu da eğitimden geçiyor. İlkini Kocaeli'nde düzenledik. 480 kişi paralel oturumlarla sertifika aldı. Bugün Akdeniz'de 986 öğrencimizi eğitimlerden geçecek. Bursa, İzmir, Kayseri, Konya, İstanbul gibi illerde ciddi bir eğitim hamlesi başlatmak istiyoruz" dedi.

TSE hizmetlerinden tüccar, sanayici ve esnafların daha ekonomik bir şekilde faydalanması amacıyla düzenlenen protokol töreninde konuşan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, ceketinin düğmesinin kopmasını kalite ve kalite denetimi ile ilişkilendirdi. Şentürk, “Kalite belgesi almakla iş bitmiyor. Benim ceketimin düğmesi koptu. Şu anda büyük sıkıntı yaşıyorum. Önemli olan kalitenin denetlenmesidir. Kalite denetlenseydi bu düğme kopmazdı” diyerek kalite belgesinin önemini ortaya koydu.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

TSE Başkanı Hulusi Şentürk'ün konuşmasının ardından Prof. Dr. Oğuz Saygın, Etkili İletişim ve Takım Çalışması konusunda bir konferans verdi. Toplantı sonunda ise belediyeler, ticaret sanayi odaları ve esnaf odaları ile TSE işbirliği protokolü imzaladı. 10 yıldan fazla süredir TSE belgelerini kullanan firmalara da plaket takdim edildi.



ÖÖ(SU/CK)