Tofaş'ın Bursa'daki 400 bin adet üretim kapasitesine sahip fabrikasında, 3 farklı marka için üretimi gerçekleştirilen Minicargo projesinin Fiat markalı yüzünü temsil eden ve '2009 yılının ticari aracı' olmak üzere birçok uluslararası ödülün de sahibi olan Fiat Fiorino, üretilen 4 milyonuncu araç olarak bugün düzenlenen törenle banttan indirildi. 
Törende konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç şunları söyledi:

"Tofaş Türk Otomobil Fabrikası'nın temelleri 1968 yılında kurucumuz rahmetli Vehbi Koç'un 'Ülkem varsa ben de varım' anlayışı ve Türkiye'ye bir otomotiv fabrikası kazandırma hayali ile atıldı. Tofaş, 20 bin adetlik üretim kapasitesi ve 600 çalışanıyla 1971 yılında çıktığı yolculuğunda Türk otomotiv sanayinin baş aktörlerinden biri oldu. Tofaş, bugün Bursa'nın en büyük, Türkiye'nin ise 5'inci büyük sanayi kuruluşudur. Yıllık 400 bin adetlik üretim kapasitesi ve 8 bine yakın çalışanıyla Türkiye'nin en büyük otomotiv üreticisidir. Murat 124 ile başlayan ve 4 milyonuncu araca uzanan yolculuğumuzda, Bursa fabrikamızdan 19 farklı modeli dünya yollarına çıkarmanın gururunu yaşadık. Bugüne kadar 1.7 milyon adetlik araç ihracatı gerçekleştiren Tofaş, ülkemize de toplamda 18,7 milyar dolarlık ihracat geliri kazandırdı. Global 5 markaya birden üretim yapan Tofaş, Türk otomotiv sanayinin toplam araç üretiminin yüzde 28'ini ve ihracatının yüzde 23'ünü tek başına gerçekleştirmektedir. Tofaş çıktığı bu yolculukta her başarısıyla birlikte Türk otomotiv sektörünü de bir adım ileri taşımıştır."

CEO KAMİL BAŞARAN: 80 ÜLKEYE İHRACAT

Koç'tan sonra söz alan Tofaş CEO'su Kamil Başaran ise 1 milyon adetlik üretime 22 yılda ulaşan Tofaş'ın 2 milyon adede 10 yılda, 3 milyon adede 6 yılda ulaştığına dikkat çekti. Başaran, "Bugün bir araya gelmemizi sağlayan 4 milyonuncu aracımıza sadece son 3 yılda ulaştık. Bu giderek hızlanan süreç, tabii ki 41 yıllık engin bir tecrübenin ürünüdür" açıklamasını yaptı. Kamil Başaran şöyle konuştu:

"Tofaş olarak bugün, Türkiye otomotiv üretiminin 3'te 1'ini gerçekleştiriyor, 5 markaya üretim ve 6 markanın da distribütörlüğünü yapıyoruz. 5 markaya üretim yaparken, markaların hitap ettikleri farklı pazarlara özgü araçlar geliştirmekte ve bu araçları 80 ülkeye ihraç etmekteyiz. Tofaş olarak ürettiğimiz araçların, kalite ve müşteri memnuniyeti açısından Fiat-Chrysler dünyasında en üst sıralarda yer alması bizler için gurur vesilesidir."

4 ÇALIŞANA HEDİYE OTOMOBİL

Konuşmaların ardından 4 milyonuncu aracın üretim bandından indirilmesi şerefine TOFAŞ'ın 4 çalışanına otomobil armağan edildi. Çalışanlar otomobillerinin anahtarlarını Mustafa Koç'un elinden aldı.



ST,FK(FK/COŞ)