Protokolu, Antalya Ramada Hotel’de, illerin tamamına yakınının esnaf ve sanatkarlar odaları birlik başkanlarının katılımıyla TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan imzaladı. TPE Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Türk ekonomisine büyük katkı sağladıklarını söyledi. TPE’nin 2023 için çok iddialı hedefleri olduğunu anlatan Prof. Dr. Habip Asan, şunları söyledi:

"Dünyanın en etkili 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsak toplam patent sayımızın 1 milyona ulaşması gerekiyor. Bunun için de 2 milyon üyesi bulunan TESK’in olması bizim çok önemliydi. Bugün bu anlaşmayı yaptığımız için büyük bir adım attığımıza inanıyorum. Bu adımla Türkiye esnaf ve sanatkarının coğrafi anlamda ürettiği ürünlerin markalaşmasına büyük katkı sağlayacağız. Bundan sonra TPE olarak tüm çalışmalarımızın içinde esnaf ve sanatkarımız olacaktır."

Çok önemli ve güzel bir işbirliğine adım atıldığını belirten TESK Genel Başkanı Palandöken, sınai mülkiyet haklarından olan marka, patent, coğrafi işaret ve endüstriyel tasarım konularında işbirliğini geliştirmek, yenilikçiliği, üretkenliği ve yaratıcılığı teşvik etmek, esnaf ve sanatkarların rekabet güçlerini artırmak, ulusal ve uluslararası pazarlardaki paylarının büyümesine katkı sağlamak amacıyla bir araya gelindiğini kaydetti.

Esnaf ve sanatkarın sınai mülkiyet hakları konusunda bilgilendirilmesi, yönlendirilmesi, bu alandaki ihtiyaçlarının sektörel temelde belirlenmesinin sağlanacağını anlatan Palandöken, şöyle devam etti:

"Günümüz piyasa koşullarında artık ürünler değil, markalar rekabet etmektedir. Taklit ürünlerin yerini özgün tasarımlı ve tescilli ürünler almalıdır. Buluş sahibi esnaf ve sanatkarlarımız buluşlarını patent ile koruma altına almalıdır. Patent sahibi, ürünü sadece kendi üretebilir, lisans verme yoluyla patent haklarından kâr payı alabilir. Diğer taraftan her yörenin kendine özgü özelliklerini taşıyan geleneksel ürünlerimiz coğrafi işaretle korunmalı. Birliklerimiz, odalarımız illerinin, ilçelerinin kısaca yörelerine özgü ürünün, meyvenin, diğer yörelerde üretilenlerden farklı olan halının, kilimin, ün kazanmış ürünlerinin coğrafi işaretlerini almak için başvurmalıdır. Bu bölge ve yöre esnafının haklarının korunması açısından da oldukça önemlidir."



MÇ(HA/SS)