Önceki yıl sezonu 4 TL'den kapatan Taşköprü sarımsağı, bu yıl da yakaladığı fiyat istikrarıyla çiftçinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Üreticinin fiyatlardan memnun olduğu, ürünün kalitesine göre sarımsağın kilo fiyatının 2 ile 5.8 TL arasında değiştiği ifade edildi. Duble diye nitelendirdikleri yüksek kaliteli sarımsağın İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlere, diğerlerinin ise Doğu Karadeniz illerine satıldığını belirten Taşköprülü sarımsak üreticisi Şevket Aytaç, "Oluşan bu fiyat istikrarından memnunuz. İnşallah sezonu aynı fiyatlarla kapatır, Taşköprülü sarımsak üreticileri olarak emeğimizin karşılığını almış oluruz" dedi.

Türkiye'nin sarımsak ihtiyacının yaklaşık yüzde 25'ini karşılayan Kastamonu Taşköprü'de, bu yılki sarımsak rekoltesinin, 17 ile 18 bin ton civarında olması bekleniyor.

'ÜRETİCİLER KOOPERATİFLEŞMELİ'

Her yıl düzenlenen festivallerle adeta sarımsak için düğün yapan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arlsan, çiftçinin bu yıl emeğinin karşılığını alacağını kaydetti. Sarımsak fiyatlarının yıllara oranla değişkenliğinin, Çin ve İran'dan ithal edilen sarımsaklardan kaynaklandığına dikkat çeken Arslan, Taşköprülü sarımsak üreticilerinin bir çatı altında birleşip kooperatifleşmesi gerektiğine işaret etti.

'SARIMSAĞI ELDE TUTMAYIN'

Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu da, bu yıl da önceki yıla göre sarımsak fiyatlarında düşüş yaşanmayacağını belirtti. Eligüzeloğlu şunları söyledi:

"Bunun nedeni ise rekoltenin artış göstermemesi. Kamuoyunda rekoltenin bu yıl düşük olduğu ifade edilse de gerçekte böyle bir şey söz konusu değildir. Ancak duble diye tabir ettiğimiz birinci kalite sarımsağımızda iklim koşulları nedeniyle düşüş yaşanmıştır. Bu da fiyatlara olumlu yönde etki edecektir. Üreticilerden önemle istediğimiz fiyatların daha da artacağı öngörüsü üzerine sarımsakları ellerinde tutmamaları, pazara götürerek satmalarıdır. Zira fiyat artışı bekleyip sarımsaklar elde tutulursa, ithalatın önü açılmış olur. Bu da Sarımsak üreticimiz için hiç iyi olmaz."



HD(AY/COŞ)