Sütaş Yönetim Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Bursa'nın Karacabey İlçesi'ndeki üretim tesislerinde yaptığı açıklamada, hükümetin verdiği teşvik paketinin iş adamlarına yatırım için güven verip cesaretlendirdiğini açıkladı. Devletin desteğine paralel olarak, kendilerinin de yatırıma ağırlık verdiğini belirten Yılmaz, "Süt hayvancılığının gelişmesi ve süt piyasasına istikrar getirmek adına alınan tedbirler çok önemli. Bize, ihracat vizyonunu da açacak seviyeye geldi. Teşviklerin yanı sıra Tarım Bakanlığı'nın teşvikleri de sektörümüz açısından büyük önem arz ediyor" dedi.

'OTTAN SOFRAYA' MODELİ

Sütün bereketinin kendilerine olumlu yansıdığınıve bu sektördeki faaliyetlerinin devam edeceğini açıklayan Muharrem Yılmaz, Karacabey'de olduğu gibi entegre sütçülük projesi olan 'Ottan sofraya' modelini, Aksaray'a götürerek sıçrama yapıp ülkenin doğusuna bu yatırımı götürmek istediklerini söyledi. Bu konuda, hazırlıklarının ileri bir safhaya geldiğini ifade eden Muharrem Yılmaz, "Yer seçimini tamamlamadık. Yatırımı bu yıl tamamlamak istiyoruz. Yaz mevsimi Doğu için inşaat açısından en uygun bir dönem. Yaklaşık 80 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Altıncı bölge illerinde olursa, en büyük yarar sağlar. Bu geniş bir bölgeye etki eder. Karacabey'deki gibi geniş bir alandan süt alıyoruz" diye konuştu.

İlk etapta günde 500 ton süt işleyebilir bir tesis kuracaklarını açıklayan Yılmaz, yatırımın bölgedeki hayvancılığın gelişmesine de etki edeceğini belirtti. Yılmaz, "Bölgede ilk etapta 700 kişiye istihdam imkanı sağlayacağız. Hali hazırda 3 bin 700 civarında insana istihdam sağlıyoruz" dedi.

Hükümetin 2 Mayıs'ta başlatacağı okul sütü projesinin sütün yüksek katma değeri ve düzenli gelir etkisi göz önüne alındığında ekonomiye can suyu olacağını dile getiren Yılmaz, Türkiye'de her gün 7 milyon 200 bin çocuğun süt içecek olması ülke geleceğine yapılan ciddi yatırım olduğunu kaydetti. Yılmaz, "Gelişmiş ülkeler seviyesinde onlarla rekabet edilecek bir ekonomik ve toplumsal yapı kurmak için insanlarımızı ona hazır hale getirmemiz lazım. Onu da süt gibi mükemmel bir gıda ile yapmak, geleceğe Türk toplumunu hazırlamak demektir" dedi.

Türkiye'de süt ve süt ürünlerinde kayıt dışının çok olduğunu söyleyen Yılmaz, bu durumun kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı. Sektöre ilk girdiğinde yüzde 15 kayıt içi, yüzde 85 kayıt dışılık bulunduğunu dile getiren Yılmaz, "Şimdi bu oranın yüzde 50- 60'lara kadar kayıt altına alındığına dair istatistiki bilgiler alıyorum. Daha kat edecek çok yol var demektir. Bunları ne kadar halledersek, tüketicinin sağlığını da o kadar teminat altına almış oluyoruz, diğer yandan da ekonominin çarklarının sağlıklı çalışmasını sağlamış oluruz" diye sözlerini tamamladı.



ST(FK/BT)