Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun açtığı ihaleyle Bağlık- İnağzı Sahası'nın 36 yıl süreyle işletilmesini üstlenen Soma Kömür İşletmeleri, 18 Ocak'taki yer tesliminin ardından çalışmalara başladı. 14'ü mühendis 80 kişilik ekip, üretim alanına ulaşılmasını sağlayacak otoyol tünellerini andıran 6'şar bin metrelik 2 ana galeriyi açma çalışmalarını sürdüyor. Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, projeye göre 7'nci yılda üretim taahhüdünde bulunduklarını, ancak hızlı ve etkin bir çalışmayla üretime 3 yıl erken başlamayı hedeflediklerini açıkladı.

36 YILDA 92 MİLYON TON KÖMÜR

Gürkan, proje kapsamında ilk 2 yılı etüt ve değerlendirme, 4 yılı hazırlık ve yatırım olmak üzere 36 yılda sahadan 92 milyon ton kömür çıkararak piyasaya sunmayı taahhüt ettiklerini hatırlattı. Gürkan, "Yer altındaki değeri ne kadar çabuk çıkarırsak, ülkemiz o kadar kazançlı olacaktır. Bu nedenle erken başladığımız çalışmaları, modern madencilik anlayışımızla hızlı bir şekilde yürüterek üretime planlanandan erken başlamayı hedefliyoruz" dedi.

6 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Alp Gürkan, üretimin başlamasıyla yaklaşık 2 bin kişiye iş olanağı sağlanmasının planlandığını, üretim artışına paralel olarak istihdam kapasitesinin de 6 bin kişiye kadar çıkacağını söyledi. Dünyanın en gelişmiş, modern madencilik anlayışını bölgeye taşıdıklarını vurgulayan Gürkan, "Sadece Zonguldak için değil, Türkiye için önemli bir değer yaratıyoruz. Çalışanlar için güvenli, Türkiye için verimli bir örnek model oluşturuyoruz. Planlamadan, çalışma disiplinine, iş güvenliğinden, teknolojiye mükemmel bir işletmeyi hayata geçiriyoruz" diye konuştu.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Gürkan, işletmede güvenlik önlemlerinin de en yüksek seviyede uygulanacağını kaydetti. Gürkan şöyle dedi:

"Metan gazı risk değerlerine ulaşılması beklenmeden, daha düşük seviyede tüm elektrik sistemi kapanıyor. Ayrıca üretim çalışmasına başlanmadan önce ulaşılan kömür damarlarındaki metan gazı alınacak. Bununla birlikte metan gazına bağlı iş kaza riski en aza indirilecek. Yapılacak çalışmayla damarlardaki metan oranının yüzde 60'ının boşaltılarak metan yoğunluğunun azaltılması, sonraki üretim çalışmalarının hızını da belirlemiş olacak."

İşçilerin, üretim yapılacak 2- 3 kilometrelik uzak bölgelere bant sistemiyle getirilip götürüleceği, iki yönlü nakilin aynı anda gerçekleştirilebileceği ve çalışanların çalışma alanlarına 30- 35 dakikada ulaşabileceği de bildirildi.



EE(EE/BT)