Yıllık 7 bin ton kirazın üretildiği Lapseki'de 'erkenci' diye adlandırılan ve daha çok iç pazarda satılan kirazların yüzde 50'sinin çatladığı ve hayvanlara yem olarak döküldüğü belirtildi. İhracatlık kirazların henüz olgunlaşmaması nedeniyle şimdilik etkilenmediğini belirten üreticiler, ilerleyen günlerde yine yağış olursa ihracatlık kirazların da çatlayarak pazar özelliğini kaybedeceğini ifade etti.

Kiraz üreticisi Hayriye Süer, geçimini bu üründen sağlayan üreticilerin bu yıl gelirlerinde büyük bir düşüş olacağını dile getirdi. Şu ana kadar iç pazarda satılan kirazların yağmurdan zarar gördüğünü belirten üreticiler, ihracatlık kirazların haziran ayı başı itibariyle olgunlaşıp toplanmaya başlanacağını, gelecek bir haftalık sürede aşırı yağış olması durumunda onların da çatlayacağını ve hayvanlara yem olacağını ifade etti.

Yılda 4 bin ton erkenci kirazın toplandığı Lapseki'de, yaklaşık 2 bin ton ürünün çatladığı fiyatının olumsuz etkilendiği belirtildi. Lapseki'den yılda 3 bin ton kiraz ihraç ediliyor.