Türkiye'nin gelişme potansiyeli en yüksek limanları arasında yer alan Port Akdeniz, Global Ports Holding bünyesine katılması ile birlikte kısa sürede ulusal ve uluslararası deniz ticaretinin önemli merkezlerinden biri haline gelerek, Antalya Limanı'nda gerçekleştirdiği yatırımlarla büyümesini sürdürüyor.

3 BİN GEMİ, 4.5 MİLYON TON YÜK

Yıllık gemi kabul kapasitesi 3 bin adet, yük elleçleme kapasitesi ise 4,5 milyon ton olan limanın derinlik artırma çalışmalarının tamamlanmasıyla kapıları daha yüksek grostonlu gemilere açılacak. İzmir-Mersin arasındaki yaklaşık 700 deniz millik kıyı şeridi üzerindeki en büyük organize merkez olma özelliğini taşıyan Port Akdeniz, gerçekleştirilen güçlü yatırımlarla kısa sürede Akdeniz çanağının en hızlı büyüyen limanlarından biri haline geldi.

STRATEJİK BİR GEÇİT

Limanın Akdeniz Bölgesindeki merkezi konumu ve etrafındaki maden varlığı ile maden çıkarma operasyonları, Port Akdeniz'in çeşitli global pazarlara çimento, cüruf, alüminyum, mermer ve krom ihracatçıları için stratejik bir geçit olmasını sağladı. Türkiye deniz ihracatının yaklaşık yüzde 4.5'inin yapıldığı Port Akdeniz, 2011'deki altyapı ve gelişim yatırımlarına bu yıl sonuna kadar da 20 milyon dolarlık daha yeni yatırım ekleyecek.

AKARYAKIT TAHLİYE PROJESİ

Limanın kruvaziyer turizmi ile konteyner-dökme ve genel kargo limanı işletmeciliğinin birlikte yürütüldüğü ender limanlardan biri olduğunu vurgulayan Port Akdeniz Ticaret Müdürü Özgür Sert, yaklaşma kanalına ilişkin derinliği eksi 12 metre olan limanda yürütülen derinlik çalışmalarıyla güvenli draftı artırmaya planladıklarını söyledi. Tamamlandığında daha yüksek grostonlu gemilere kapı açacaklarını belirten Sert, hayata geçirilecek Akaryakıt Tahliye Dolfen Projesi'yle 2012 yılına damga vuracaklarını ve çevresel fayda, risk yönetimi ve iş analizleri sonucunda oluşturulmuş projenin tüm tesislere de fayda sağlayacağını kaydetti.

2012 HEDEFLERİ

Limanın, tamamı kullanıma açık olan deniz sahası, 1440 metre boyunda 1 adet ana mendirek ile 650 metre boyunda bir tali mendirekle donatılmış halde olduğunu belirten Sert, 2011'de 20 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiğini ve yatırımların bu yıl da sürdürüldüğünü kaydetti. Sert, bu yıl konteynerde 200 bin TEU, genel ve dökme yükte de 2.5 milyon tonun üzerine çıkmayı hedeflediklerini açıkladı.