OYAK Yönetim Kurulu Başkanı emekli Korgeneral Yıldırım Türker, üyelere gönderilen OYAK Dergisi'nde yayınlanan 'Üyelerle Sohbet' başlıklı yazıda, dünya ekonomilerinin 2011'de yaşadığı ekonomik krize karşılık, Türkiye'nin bu dönemi nispeten güçlü ve hızlı büyümeyle kapatıp, istihdam da yarattığını kaydetti. OYAK'ın krizi öngörüp izlediğini, OYAK grubu şirketlerinin uyguladığı politikalar ve zamanında aldığı tedbirlerle krizin etkilerini azaltmaya çalıştığını vurgulayan Yıldırım Türker, bunun sonucu olarak OYAK'ın temel görevini yerine getirerek, üye birikimlerine reel getiriler sağladığını ve 2011 yılını planladığının üzerinde bir getiriyle tamamladığını açıkladı.

1.5 MİLYAR LİRA KAR

Yıldırım Türker, geçici verilere göre OYAK'ın 2011 yılında 1.5 milyar lira toplam kar elde etmesi ve nema oranının da en az yüzde 12 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini açıkladı. Türker, OYAK'ın 2010'da 1.4 milyar lira kar ettiğine işaret ederek, 2011 yılı karının, 2010 yılı karının da üzerinde olacağına dikkati çekti.

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI

OYAK'ın 2011 yılında 9,9 milyon tona yakın çimento üretip, bunun 1,5 milyon tonunu ihraç ettiğinin altını çizen Türker, aynı yıl OYAK Renault'ta 331 bin otomobil üretilip, 225 bininin ihraç edildiğini anlattı. OYAK'a ait fabrikalarda aynı dönemde 7 milyon tona yakın çelik üretilip, bunun 1,2 milyon tonunun ihraç edildiğine değinen Türker, yine 2011'de 9 bin GWh'ın üzerinde elektrik üreterek, ulusal şebekeye verildiğini, OYAK'ın ürettiği elektriğin, Türkiye elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 4'ünü karşıladığını kaydetti.

İSTİHDAMA KATKI

Yıldırım Türker, OYAK, bağlı ortaklık ve şirketlerinde istihdam edilen personel sayısının 2010'da 28 bin 822 iken, 2011'de 29 bin 169'a yükseldiğini, doğrudan istihdam dışında yaratılan ekonomik güçten geçimini sağlayan çiftçi, ulaşım hizmetleri gibi en az 200 bin aile bulunduğunu söyledi.

Yıldırım Türker, OYAK'a bağlı şirketlerin 2011 yılı faaliyetlerini de özetlediği yazısında, OYAK Renault'da üretilen modellere elektrik motorlu Fluence ZE'nin katıldığını aktardı.

ÜYELERİN EMEKLİLİĞİ

Yıldırım Türker, 2011 yılında emekli olan 5 bin 20 üyeye 673 milyon 600 bin lira (üye başına ortalama 134 bin 183 lira) emeklilik yardımı yapıldığını, Emekli Maaşı Sistemi'ndeki 36 bin 216 üyeye de 146 milyon 500 bin lira (kişi başına yıllık ortalama 4 bin 75 lira) emekli maaşı ödendiğini, Van Depremi'nden etkilenen 2 bin 496 OYAK üyesine, yıllık yüzde 1 faiz ve 48 ayda ödenmek üzere kişi başına 13 bin 196 lira olmak üzere toplam 32 milyon 800 bin lira borç verildiğini anlattı.

TAMAMLAYICI MESLEKİ EMEKLİLİK FONU

Yazısında, OYAK hakkında bilgi de veren Yıldırım Türker, ana emeklilik sistemini tamamlayan 'Tamamlayıcı Mesleki Emeklilik Fonu'nun Türkiye'de çok bilinmediğini, bu fonun dünyanın ileri demokrasilerinde, gelişmiş ülkelerinde başarıyla uygulanan bir çok örneği olduğunu vurguladı. Yıldırım Türker şu bilgileri verdi:

"Bir meslek grubunun iş hayatı süresince ve emekliliğinde daha iyi yaşam koşullarına sahip olması için yapılan bir düzenleme. Ülkemizde bu alanda yalnızca bir kurum başarılı olabilmiş, bugünlere gelebilmiş: OYAK. Planlanan diğer kurumlar ne yazık ki hayata geçirememiş. OYAK, daha iyi emeklilik koşulları, ölüm-maluliyet yardımı, bireysel kredi gibi hizmetleri sağlamanın yanı sıra, üyelerinin küçük kişisel tasarruflarını büyük yatırımlara dönüştürdü. İştirakleri ile istihdam yarattı. 270 bin üyesi bulunan OYAK, bugüne kadar devlet bütçesinden hiçbir katkı almadı. Kurum ve topluluk olarak ödemekte olduğu yüksek vergilerle devlet bütçesine ciddi katkılar sağladı. Günümüzün bireysel emeklilik sistemine ışık tuttu. Son 50 yıldır Cumhuriyetimizin en değerli, ekonomik altyapısı en sağlam, birçok konuda örnek teşkil eden en önemli kuruluşlarından biri oldu."



BT(HA/COŞ)