Ekonomi Bakanlığı, ihracatçı birliklerine gönderdiği yazılarda Ortadoğu’da farklı ülkelerde farklı şekillerde kutlanan nevruzla ilgili duyuruda bulundu. Azerbaycan’da 20- 26 Mart tarihlerinin Bakanlar Kurulu kararıyla resmi tatil ilan edildiğini hatırlatan Bakanlık yetkilileri, İran İslam Cumhuriyeti’nde de 19- 23 Mart tarihlerinin 'İslam Cumhuriyet Günü' ve 'Doğa Günü' olmaları nedeniyle resmi tatil kabul edildiğini belirtti.

ÖZEL SEKTÖR DE 'KAPALI'

Açıklamanın devamında, 'Tatillerin birleştirilmesi alışkanlığı ve nevruz tatiline İran’da verilen önem dolayısıyla 16 Mart 2012- 2 Nisan 2012 tarihleri arasında bu ülkede özel sektör temsilcilerine ulaşılmasının mümkün olmadığı ve resmi dairelerin ise nöbet usulüyle veya düşük kapasite çalıştığı' belirtildi.

'AVRASYA’NIN NOELİ'

Bu ülkelere en fazla ihracat yapan moda ve hazırgiyim sektörü adına değerlendirme yapan TMHF Başkanı Nedim Örün, Avrupa’da Noel tatili, Türkiye’de Ramazan Bayramı tatili gibi bu ülkelerde de nevruz tatili olduğunu, en az 10 gün bu pazarların kapalı olduğunu dile getirdi. Nevruzun ihracatçılar açısından 'Avrasya’nın Noeli' gibi görüldüğünü kaydeden Örün, bu durumun kendileri için dezavantaj değil avantaj olduğunu vurguladı.

TEKSTİLDE BİR AY ÖNCE YOĞUN HAREKET

Örün, nevruz döneminden önce bu ülkelerle bir ay boyunca yoğun bir ticaret yaşandığına dikkat çekti. Örün, "Mağazalar bir yılda sattıkları ürünü bir ayda satıyorlar. Dolayısıyla aşağı yukarı şubat sonuna kadar çok önemli miktarda mal stokluyorlar. Dolayısıyla ürün alımı fazla oluyor ve bizim satışlarımız bu dönemde artıyor" dedi.

MOBİLYACILAR CİRONUN YARISINI NEVRUZA BORÇLU

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Davulcuoğlu ise İran’ın Türkiye’den en büyük alım kalemlerinden birinin mobilya olduğunu hatırlattı. Davulcuoğlu, satışlarının yarısını nevruz öncesi üç aylık dönemde, geri kalan ciroyu ise 9 aydan sağladıklarını anlatarak "Görüldüğü gibi nevruz bizim için çok büyük hareketlilik demek. Bu dönemde büyük bir canlılık yaşandığı için sonrasındaki durgunluğu önemsemiyoruz" dedi.