Almira Otel'de düzenlenen toplantıda Akyapak Genel Müdür İbrahim Harman, firma ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Harman, firmanın 1962 yılında kurulduğunu hatırlatarak, geçen süre içerisinde 5 kıtada 82 ülkeye ihracat yapar konuma geldiklerini kaydetti. Mitsubishi, Mercedes, Harley Davidson ve Rolls Royce gibi fabrikalarda, Tai ve Roketsan ile Türk havacılık ve savunma sanayilerinde Akyapak makinelerinin çalıştığını anlatan Harman, otomotiv, denizcilik, havacılık, inşaat, ısıtma - soğutma, enerji, petrokimya ve savunma sanayisi alanlarında müşterilerine hizmet verdiklerini söyledi.

Ar-Ge'ye önem verdiklerini ifade eden İbrahim Harman, 350 kişilik personelin 22'sinin Ar-Ge bölümünde çalıştığını dile getirdi. Yeni makine ile ilgili çalışmalar yaptıklarını da belirten Harman, "Bu yıl 500 bin euro Ar-Ge yatırımımız var. Yıl içinde de toplam 2 milyon 500 bin euro yatırım yapacağız" diye konuştu.

Geçen yıl 22 milyon euro ciro yaptıklarını ve bunun yüzde 75'ini ihracattan kazandıklarını söyleyen Harman, bu yıl 28 milyon euro ciroya ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Türkiye'nin yüzde 3 büyüme beklediği bir yılda firma olarak yüzde 30 büyüme hedeflediklerini dile getiren Harman, ihracatta da pazar çeşitlenmesine gittiklerini Afrika, Asya ve Arap ülkelerine yöneldiklerini, Avrupa oranını da yüzde 25'e düşürdüklerini söyledi.

Bursa'nın otomotiv ve makine sektörlerinin kalbi konumunda bulunduğuna dikkat çeken Harman, teknoloji ve insan olgusuna önem vererek faaliyet gösterdiklerini vurguladı. Türkiye'nin makine sektöründe Avrupa’yı geçtiğini kaydeden Harman, kopyalama sistemi ile makine üretimine başladıklarını belirterek, "Şimdi, kopyaladığımız ülkeler bizden makine alıyor. Bizim makinelerimizin kopyalanmasından korkmuyorum. Çünkü onların bizim teknolojimize ulaşması mümkün değil. Herkes Çin'den korkuyor ama ben en büyük makinelerimden birini Çin'e sattım. Dünyanın çeşitli ülkelerinden günde 100’ün üzerinde internetten teklif veriyorlar" dedi.



ST(FK/CK)